22.06.2024

Защо Танак пропусна рали „Монца“

Бившият световен шампион Ойт Танак беше големият отсъстващ от финала на сезона рали „Монца”. Естонецът обяви, че няма да кара по „семейни причини”, но извън това обяснение никой не успя да разбере защо точно Ойт не пътува за Италия.

Интересното е, че малко преди и след ралито Танак участва в тестовете на новия автомобил на Hyundai за следващия сезон – i20 Rally1, а за рали „Монца” беше сменен от Теему Сунинен.

Вече след края на сезона се появи информация защо Танак е пропуснал рали „Монца”. Би трябвало да я приемем за достоверна, тъй като идва от човек, който е важна част от обкръжението на Ойт – Олег Грос.

„Ойт просто нямаше достатъчно мотивация, за да стартира в рали „Монца” – обясни Грос пред естонския вестник Delfi Sport. – Това му решение повдигна много въпроси, но честно казано, нямаше смисъл Танак да стартира там, тъй като всичко вече беше ясно по отношение на класирането за сезона.”

За „Монца” Танак можеше да се надява само на това да измести Кале Рованпера от 4-ото място в класирането на пилотите, а Hyundai имаха нужда от чудо, за да спечелят световната титла при конструкторите в битката с Toyota.

„Ойт извади много лош късмет през сезон 2021 година в световния рали шампионат – допълни Грос. – Той твърде често отпадаше по технически причини. Но един ден успехът ще се върне при него. Сега предстои да видим колко е добър хибридният автомобил на Hyundai, но Танак е доволен от прогреса на тестовете. Точно развитието на колата отделя добрите от великите пилоти.”

Грос коментира теми, свързани с Танак основно пред естонските медии, а по отношение на неучастието на Ойт в рали „Монца” доста време отговаряше, че няма какво да каже по темата.

69-годишният Олег Грос е сред най-богатите хора в Естония – през 2016 година в местната преса се появи информация, че състоянието му е 98,83 милиона евро, което го нареди на 15-о място сред богаташите в прибалтийската страна.

Грос е собственик на OG Elektra Production – компанията, под чиято шапка са събрани повечето му компании, занимаващи се с обработване и търговия с месо, хлебни продукти и зеленчуци.

Грос от години подкрепя и поддържа кариерата на Танак, двамата поддържат много добри отношения, а обикновено това, което той казва пред медиите за Ойт, се потвърждава след това.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.