30.05.2024

Защо RTL се отказва от Формула 1

Краят на сезон 2020 във Формула 1, когато и да дойде той, ще сложи край на 30-годишното излъчване на световния шампионат в ефира на германския тв канал RTL. За три десетилетия германската телевизия си изгради имидж на интересен и надежден партньор на Формула 1, а в световен мащаб едва ли има фен на световния шампионат, който да не е гледал поне едно състезание по RTL.

Така в дългосрочен план ексклузивно Формула 1 в Германия ще излъчва Sky, като от платения канал обещават 24-часов специален канал, посветен изцяло на Формула 1, какъвто има в Англия и много повече видео съдържание в социалните мрежи.

Сделката със Sky Германия ще се отрази благоприятно на финансовите приходи на Формула 1, особено като се има предвид, че приходите от тв права и други източници този сезон сериозно намаляха заради липсата на състезания от март насам. В същото време повечето пари ще донесат и поредното намаление на тв зрители, гледащи състезанията от Формула 1 – на живо или на запис – тенденция, която се наблюдава от самото начало на миграцията на спорта от ефирни към платени канали.

За възможността RTL да се откаже от Формула 1 и да инвестира повече във футбола и бокса, се говори от доста време, но тази промяна политиката беше официално потвърдена едва вчера. RTL излъчва Формула 1 от 1991 година – сезонът, в който Михаел Шумахер дебютира в световния шампионат.

„Конкуренцията за тв правата се промени – обясни управляващият директор на RTL Йорг Граф. – В някои случаи пазарът прегрява и това се отрази на нашата много амбициозна и в същото време икономически оправдана политика. Сега ще насочим цялата си сила и страст към футбола, като спорт №1 в тв ефира, като наскоро закупихме правата за излъчване, които искахме.”

Става въпрос за правата за Лига Европа и за новия турнир Лига на конференциите, който стартира през 2021 година, а Sky пък е основният играч при излъчването на мачовете в Бундеслигата.

Според анализаторите в Германия от RTL са решили да не се борят със Sky при поредното наддаване за тв правата на Формула 1, а новият договор със Sky е първата от петте големи сделки, които трябва да се случат до края на тази година.

Шефът на спорта в RTL Манфред Лопе беше доста по-конкретен и обясни, че „сделката е загубила икономически смисъл, след като конкуренцията е готова да предложи два пъти повече пари за тв правата”. Според непотвърдена информация, новата „дългогодишна” сделка на Sky за ексклузивното излъчване на Формула 1 в Германия е на стойност 60 милиона долара.

В края на 2020 изтичат договорите за излъчване на състезанията от Формула 1 в пет държави: Франция, Германия, Италия, Испания и Бразилия, като точно Бразилия е най-големият тв пазар за Формула 1 – 77,5 милиона зрители за 2016, благодарение на тв Globo. Globo в същото време е най-голямата ефирна телевизия в Бразилия и местните анализатори обясняват, че тя „доминира в ефира и няма реална алтернатива” за Формула 1. Интересното е, че при 210 милиона население на Бразилия, над една трета от него гледа Формула 1.

За миналата година най-гледаното състезание в ефира на RTL е Гран при на Италия – 5,26 милиона зрители (32,3% пазарен дял), а по Sky състезанието на „Монца” е било гледано от още 450 000 зрители (2,8% пазарен дял). Средната гледаемост на стартовете от Формула 1 в ефира на RTL за миналата година е малко над 4 милиона зрители.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.