30.05.2024

Италиански въпроси за новата кола на Ferrari

Дали Mercedes все още има предимство пред Ferrari?

Малко преди началото на втората тестова сесия преди сезон 2018 във Формула 1, италианският журналист Лео Турини, който е известен с множеството си източници в Маранело.

Тази седмица Турини публикува в блога си кратък текст, посветен на потенциала и тайните на новия болид на Ferrari – SF71H, който трябва да донесе успех в битката срещу Mercedes.

„За ентусиастите е напълно нормално да проявяват сериозен интерес към предсезонните тестове – написа Турини. – Всички вече чакат с нетърпение началото на новия сезон, предстоящите състезания. Затова и резултатите от тестовете провокират истинска лавина от предположения.

„Аз обаче не съм инженер, но имам прост и ефективен подход по отношение на интерпретирането на техническата информация: вслушвам се в мнението на компетентните, истинските експерти. След това търпеливо чакам Гран при на Австралия.

„Мога да обобщя мненията на няколко експерти. Представянето на новия автомобил на Mercedes на тестовете беше впечатляващо, но в Маранело очакваха това представяне, тъй като то можеше да се предположи с оглед на еволюцията на колата на световните шампиони в края на миналия сезон.

„Значи, засега Mercedes все още има предимство пред Ferrari по отношение на скоростта. Засега.

„SF71H има огромен потенциал, но заради лошото време в хода на първите тестове, инженерите на Ferrari не успяха да съберат необходимата им информация. Кими Райконен така и не успя да покара в нормални условия, а Себастиан Фетел не скриваше разочарованието си, че не е успял да разучи подробно новия автомобил.

„Характерът на SF71H остава загадка, а данните, събрани на тестовете тепърва ще бъдат анализирани. През миналата година първата тестова сесия беше много по-успешна, осигури много повече информация на отборите, а в случая на Ferrari тимът се убеди, че поведението на колата на пистата отговаря в значителна степен на това, което са очаквали.

„Затова и колкото и банално да звучи, проблемите в хода на първата тестова седмица направиха втората серия изпитания още по-важни. Едва след нея ще в тима ще могат да се насочат към подготовката на новата кола за първите състезания. Има време да се свърши много работа, при това спокойно, без паника.”

Ако текстът на Лео Турини ви се е сторил недостатъчно информативен, то това е показателно за малкото информация, събрана от всички отбори в първите тестови дни. Следващите, които започват утре, ще са много интересни. Не само за Ferrari.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.