22.06.2024

И Колумбия иска старт от Формула 1

Може ли Колумбия да влезе в календара на Формула 1? Защо не, ако питате президентът на страната Иван Дуке Маркес, който обяви планове крайбрежният град Баранкия да приеме старт от световния шампионат.

След последната Гран при на Аржентина през 1998 година, Сао Пауло е единственият град в Южна Америка, който е домакин на състезание от Формула 1.

Формула 1 и автомобилните спортове изобщо са изключително популярни в Южна Америка, а континентът е дал на спорта някои от най-известните пилоти в историята – Хуан Мануел Фанджо и Айртон Сена са отлични примери за това. Но единствените страни в Южна Америка, които са приемали стартове от Формула 1 са Бразилия и Аржентина.

Президентът Дуке е твърдо решен да промени това. Кметът на Баранкия Хайме Пумарехо вече обяви подкрепата си за проекта. Баранкия е град в северната част на Колумбия и има население над 1,1 милиона души.

Дуке обяви, че вече са започнали преговори с шефовете на Формула 1, както и че трасето ще е „комбинация от постоянна писта и улично трасе”.

„Пумарехо вече е разговарял с мениджмънта на Формула 1. Знаем, че трябва да направим още много неща, но с необходимите промени ще имаме интересно трасе, което трябва да бъде одобрено от Формула 1. Това е спортна инвестиция, която ще постави Колумбия на международната карта”, обясни Дуке.

Досега Колумбия е дала на Формула 1 трима пилоти: Рикардо Лондоно, Роберто Гереро и Хуан-Пабло Монтоя, който спечели 7 победи и беше един от най-сериозните съперници на Михаел Шумахер в някои от най-силните години на германеца.

Лондоно пък записа само 1 старт във Формула 1, тъй като Бърни Екълстоун разкри в края на 1981 година, че пилотът е спонсориран от Пабло Ескобар и той завинаги се прости със суперлиценза си за световния шампионат.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.