23.06.2024

И Nissan май няма да прави колата на Apple

От Apple са се свързали с Nissan за съвместна реализация на проекта на гиганта за автономен автомобил, но преговорите са спрени, съобщи The Financial Times, като цитира източник, близък до преговорите.

Контактът е бил кратък, допълва изданието и преговорите така и не са стигнали до големите шефове на японската марка.

Наскоро Apple спря преговорите по същата тема с Hyundai и Kia, като намирането на партньор за проекта, носещ името Titan, явно ще се окаже по-трудно от очакваното.

Основната тема на кратките преговори е била дали Nissan може да произвежда автомобили за Apple, като те да носят марката на технологичната компания, което би означавало, че японците няма да са автомобилен производител, а „доставчик на оборудване”, уточнява FT.

Представители на много автомобилни компании вече изразиха притесненията си, че при подобен съюз техните компании може да се превърнат в „копие на Foxconn в автомобилната индустрия”, като това е препратка към тайванската производствена група, която сглобява телефоните iPhone.

От Apple отказаха коментар по темата, а главният оперативен директор на Nissan Ашвани Гупта се задоволи с краткия коментар, че японската група „не преговаря с Apple”. Интересът на компанията към влизането в автомобилната индустрия датира от 2014 година насам.

В същото време, много независими анализатори са на мнение, че Nissan, който е в съюз с Renault и е основен акционер в Mitsubishi, всъщност ще е подходящ партньор за Apple. Японската компания беше пионерът в налагането на масовите електромобили с първото поколение на Leaf през 2010 година. Освен това Nissan разполага със сериозен капацитет за производство в американските си заводи, след като японците решиха да се откажат от постоянното увеличаване на производството на достъпни модели.

Има и анализатори, които обаче са на мнение, че Nissan няма да се справи с тази задача, тъй като в момента не може да си позволи сериозните инвестиции, които са необходими за задвижването на такъв съюз с Apple, както и за развитието на автономните технологии.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.