15.06.2024

Каква е идеалната температура за зимно рали?

Предстоящото този уикенд рали „Арктик Финландия” обещава условия, каквито от години не сме виждали в световния рали шампионат – сериозни минусови температури, много сняг и лед, които са достатъчно твърди, за да понасят без поражения минаването на поне 60 рали коли с гуми с шипове по два пъти на отсечка. И ако имате съмнения, че климатът се променя, то си припомнете как изглеждаше рали „Швеция” миналата година и как всъщност снежната класика се превърна в макадамова надпревара с тук-там замръзнали участъци. И тези условия са такива от няколко години насам.

Какви обаче са идеалните условия за едно снежно рали? Ще се доверим на мнението на директора на рали „Арктик Финландия” Кай Таркиайнен, който в петък инспектира отсечките на втория кръг от световния рали шампионат за сезон 2021.

„В началото на тази седмица ще вали още сняг – прогнозира Таркиайнен. – Както в понеделник, така и във вторник и може би и в сряда сутринта. За дните на ралито ни очакват температури между минус 5 и минус 10 – перфектни за зимно рали. Освен това, за по-голямата част от състезанието времето ще е ясно и ще има слънце.

„Ако се окаже, че пресният сняг е твърде много, преди началото на ралито ще минем да го изравним и поутъпчем малко. Добре ще е това да се направи преди опознаването на етапите, затова ще го направим ако е наложително преди старта на отсечките в петък.”

Точно използването на снегорина по етапите може да се каже много важна тема за Себастиен Ожие, който ще стартира първи по етапите и ще чисти пресния сняг, навалял тази седмица. Колко бързо ще се покажат идеалните траектории зависи както от него, така и от решението на организаторите да чистят или не отсечки от пресния сняг. Мнението на световния шампион обаче ще чуем още по време на опознаването на етапите.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.