21.05.2024

Какво да очакваме от Дакар 2017?

Автор: Светослав Георгиев

Със старта на 2017 година идва и първото голямо състезание – рали „Дакар“. Предстоят две много тежки и интересни седмици, на края на които ще разберем отговора на един от най-важните въпроси: Кои ще са победителите в най-голямото, най-трудното и най-коварното състезание – „Дакар“?

Зажаднелите през дългата зима фенове на моторните спортове очакват с нетърпение състезанието, а малко преди старта му, нека направим кратка ретроспекция на случилото се през миналата година, след което ще погледнем към новото издание на състезанието:

Мотори:

ap-1q8gwz4ed1w11_sam_sunderland

Победата отиде почти безпроблемно в ръцете на Тоби Прайс (КТМ), на второ място се нареди Стефан Свитко от Словакия на близо 40 минути зад победителя, а на третото място остана Пабло Куинтанила от заводския отбор на Husqvarna на над 48 минути. Големите губещи от състезанието бяха претендентите за победата Пауло Гонсалвеш и Давид Кастьо, а от битката липсваха Сирил Депре, който се качи за първи път в автомобил четвъртия автомобил на Пежо и Марк Кома.

Автомобили:

ap-1q8gns8us1w11_nasser_al-attiyah
При автомобилите най-интересна беше появата на двама от вече бившите пилоти в WRC – Мико Хирвонен (4-то място в генералното класиране) и Себастиен Льоб, като французина даже успя да спечели етапна победа и да поведе във временното класиране преди да допусне грешка и да потъне в класирането до деветото място. Това беше и дебютна година на завърналия се след дълги години отсъствие отбор на Пежо. В крайна сметка победата отиде в ръцете на Стефан Петерханзел (Пежо), следван от победителя от 2015 година Насер Ал-Атия (Мини) и Жинел Де Вилиер (Тойота).

АТВ:

ap-1q8r9qjps1w11_ignacio_casale

При АТВ машините за поредна година изненада нямаше и победата отново бе за единия от братята Патронели. Този път Маркос Патронели записа третата си победа след 2010 и 2013 година и така поведе пред брат си Алехандро Патронели (2011-2012) с три на две победи, като в края на последния етап те бяха разделени от едва 5 минути, което е доста рядко срещано в тази дисциплина.

Камиони:

ap-1qcmck6rd1w11_the_team_kamaz_master_trucks_at_the_port_of_le_havre

При най-големите машини Ян Де Рой удари звучен шамар на пилотите на Камаз и им отмъкна победата. Победителят от 2015 година Айрат Мардеев (Камаз) успя да се пребори изключително трудно за второто място, като изостана с повече от час от победителя. Другият пилот на Камаз – Едуард Николаев остана едва седми, на над 3 часа и половина изоставане. Трети в генералното класиране остана бившият пилот в световния рали шампионат Фредерико Вилагра.

Битката през 2017

Събитията през тази година гарантират нови драми и оспорвано състезание.

Стартът на надпреварата е днес в столицата на Парагвай Асунсион, а финалът идва след 13 тежки дни (8 януари – почивен ден) на 14 януари. За разлика от миналата година когато състезанието се проведе само в Аржентина и Боливия, тази година част от маршрута стана и Парагвай. Обликът на състезанието се запазва такъв какъвто го познаваме – високо в Андите и дълбоко в пустинята Атакама.

Най-дългият етап в надпреварата ще бъде номер 9, като в него ще трябва да бъдат преминати 977 км заедно с прехода, а в етап номер 6 състезателните километри ще бъдат 527 (общо 786 с преходите).

Участници:

1420826703990-1810631118_nasser_al-attiyah_and_matthieu_baumel_-_lifestyle

Мотори – 168 мотористи ще стартират надпреварата, водени от миналогодишния победите Тоби Прайс. Точно 50 пък е броя на дебютантите сред мотористите през тази година.

Автомобили – 93 автомобила ще преминат стартовата линия – отново богат списък на изключително известни имена както от света на моторспорта така и извън него: Стефан Птерханзел, Насер Ал-Атия, Карлос Сайнц, Себастиен Льоб, Мико Хирвонен, Сирил Депре, Тим и Том Коронел… това е само една малка част от участниците през тази година. Друго интересно име сред заявените е добре познатия у нас Язид Ал Раджи. През тази година освен всички звезди има и големи отсъстващи от списъка като Роби Гордън, Кшищоф Холовчиц, шампионът по ски скокове Адам Малиш и други. Тук също не липсват дебютанти – 14 на брой, сред тях и пилотът от световния рали шампионат Халид Ал Касими.

АТВ – При четириколките най-голямата новина е отсъствието на братята Патронели, което ни гарантира нов победител през тази година. За победата ще се борят 37 състезатели, сред които две жени и десет дебютанти.

Камиони – При „големите” момчета изненади няма – колоната ще бъде водена от победителя Ян Де Рой, а преследвачите му от Камаз едва ли ще го оставят да победи така лесно както миналата година. Участниците тук са 50, а дебютанти няма.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.