14.07.2024

Какво мисли Ожие за новия си шеф?

7-кратният световен рали шампион Себастиен Ожие беше съотборник с Яри-Мати Латвала във Volkswagen, а сега финландецът ще е прекият шеф на Себ, след като наследи Томи Макинен начело на тима на Toyota в WRC. Латвала има доста по-скромни постижения от Себ – 18 победи срещу 49 за Себ и нито една титла срещу 7-те на французина. А и Латвала е с 2 години по-млад от 37-годишния Ожие, който удължи договора си с Toyota и ще кара в световния шампионат и през 2021 година.

„Няма друг, който да е по-запален по световния рали шампионат и да познава по-добре историята на спорта от Яри-Мати – заяви Ожие по време на гала вечерята на ФИА, на която федерацията награди своите шампиони на виртуална церемония. – Сигурен съм, че той ще вложи цялата си енергия в новия пост.”

Ожие обаче потвърди, че и той като много други в световния шампионат, е останал изненадан от назначението на Латвала.

„Разбира се, мисля, че много хора останаха изненадани от тази новина, но мисля, че ще е интересно как ще се развият нещата догодина. Ние винаги сме имали добри отношения, така че чакам с нетърпение следващия сезон”, обясни Ожие пред Dirtfish.

В четирите сезона, в които двамата бяха съотборници във VW, Ожие спечели четири поредни световни титли и редовно беше по-бързият пилот от двамата.

Латвала взе 12 от 18-те си победи в WRC с Polo WRC, но за същото време Ожие спечели 39 ралита и споменатите вече 4 титли. За този период Себ събра 1088 точки срещу 675 за Латвала.

Естествено, това нямаше как да не се отрази на Латвала – през 2016 г, която беше последната за VW в WRC, той се смъкна до 6-ото място в класирането на пилотите, а Ожие взе четвъртата си поредна титла.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.