26.05.2024

Какво научи Танак от петата си победа в Естония

Напълно очаквано Ойт Танак спечели снежното състезание „Отепаа” в родната му Естония като спечели всичките осем отсечки в ралито и на финала завърши на 33,4 секунди пред съотборника си в Hyundai Тиери Нювил.

Участието на двамата в това състезание е част от подготовката им за рали „Арктик Финландия” – втори кръг от световния рали шампионат през тази година.

Вчера Танак взе петата си победа с автомобил на Hyundai от началото на миналата година, когато премина в тима на корейския гигант, като и петте му победи са в Естония – една от тях е за световния шампионат, когато домашният му старт дебютира в първенството на планетата.

„За първите отсечки имаше много натрошен сняг на пътя, а след това за вторите минавания имаше много следи от колите от по-малките класове – обясни Танак. – Това променя по странен начин състезателната траектория, но това състезание за нас беше тест, така че резултатите са добри. А и получаваме представа какво да очакваме във Финландия в края на месеца, където схемата на ралито е сходна и се надявам, че и условията ще са толкова добри.

„Ралито тук е само един ден, но денят се оказа тежък – допълни естонецът, който взе световната титла с Toyota през 2019 година. – На места валеше силно сняг и като сравня това с условията по време на теста ни в Лапландия, мисля, че се получи сериозно сходство. Тесни и бързи пътища, имаше и неравни секции с по-бавни завои.”

Нювил допълни, че е използвал еднодневното естонско рали и за да свиква с новия си навигатор Мартен Видеге, който дебютира при белгиеца в рали „Монте Карло”. Засега Видеге е потвърден само за „Арктик Финландия”, но Нювил поясни, че се надява двамата да продължат да се състезават през целия сезон.

Трети на финала в Естония завърши местната звезда Георг Грос с Fiesta WRC, който проведе оспорвана битка с лидерите при R5 автомобилите, като най-близо до него беше Егон Каур, който ще стартира в WRC3 в края на месеца във Финландия.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.