26.05.2024

Какво продаде сър Франк?

Продажбата на тима от Формула 1 Williams на американска инвестиционна компания през тази седмица ще остане сред големите новини за този сезон в световния шампионат. Основаният от сър Франк Уилямс и сър Патрик Хед отбор има 9 световни титли при конструкторите, 7 – при пилотите и 114 победи, но в последните сезони се закова на дъното на класирането. И една от основните причина за това са по-скромните финанси, с които тимът разполага.

В рамките на последните три месеца Клеър Уилямс и екипът й са се срещнали с редица потенциални инвеститори, като в крайна сметка за купувач беше избрана американската инвестиционна компания Dorilton Capital, в чието портфолио влизат компании за индустриални услуги, здравни услуги и специализирано производство.

Важното е, че тук става въпрос за пълно изкупуване. Сър Франк и досегашните акционери продават Williams Grand Prix Engineering Limited (WGPE), което означава всичко, свързано с Формула 1 – отборът, колекцията от исторически болиди и базата на тима в Гроув, миноритарния дял в Williams Advanced Engineering и всички останали дялове в други компании.

Според документите, публикувани от фондовата борса, цената на компанията е 152 милиона евро, като продавачът е получил чисто 112 милиона евро, като разликата е отишла за покриване на задължения към трети лица и други разходи.

Сър Франк, който досега притежаваше 52% в WGPE е дал „безусловната си подкрепа” на сделката, обяви дъщеря му Клеър, като уточни, че към днешна дата семейство Уилямс вече няма акции в тима и WGPE.

Още при обявяването на сделката се знаеше, че името Williams ще остане във Формула 1, като новите собственици изрично потвърдиха това. Болидите ще получат да получават означението FW – първите букви от имената на Франк Уилямс и базата на тима остава в Гроув.

В краткосрочен план Клеър остава начело на тима, но е трудно да се прогнозира какво ще се случи след края на този сезон.

Друго нещо, което е много важно, от Dorilton Capital вече са показали, че показват „търпение” относно развитието на новите им придобивки, а американците уточниха, че „предпочитат да покачват стойността на активите в дългосрочен план като реинвестират паричните потоци в компанията”. Точно от това има нужда Williams, а таванът на бюджетите за 2021 година, новите технически правила за сезон 2022 и подписването на новото Споразумение „Конкорд” определено са подействали окуражаващо на новите собственици. А американските отбори във Формула 1 са вече два.

Снимка: Inside Racing

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.