14.07.2024

Какво ще направи Фетел от последна позиция на старта?

Себастиан Фетел стартира последен в Гран при на Малайзия

4-кратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел не успя да запише време в квалификацията за Гран при на Малайзия заради повреда и утре ще стартира от последна позиция на „Сепанг”. Германецът каза, че ще се опита да стигне до групата на лидерите, а шампионските му амбиции понесоха още един тежък удар след отпадането в Сингапур.

Но Себ разполага с най-силния автомобил на „Сепанг”, а освен това ще получи сериозно количество нови компоненти по задвижващата система и пилотът на Скудерията е уверен, че може да си пробие път напред в колоната.

„Очаквам да успея да настигна групата на лидерите – заяви Фетел след ранното си отпадане в квалификацията. – Нямам някакви точни очаквания до кое място ще стигна, но всичко е възможно, това е най-хубавото на състезанията.”

GP MALESIA F1/2017
© FOTO STUDIO COLOMBO PER FERRARI MEDIA (© COPYRIGHT FREE)

Ако Фетел успее да настигне Топ 6 до края на състезанието, което продължава 56 обиколки, то той ще постигне нещо, което досега се е отдавало само на двама пилоти в 19-годишната история на „Сепанг” във Формула 1.

През 2006 година Фелипе Маса стартира 21-и и завърши 5-и, а през 2010 Люис Хамилтън тръгна 20-и и финишира 6-и. Това са единствените двама пилоти, стартирали от 20-а или по-задна позиция на „Сепанг”, които са успели да завършат в Топ 6.

А общо три са случаите, в които пилот, тръгнал по-назад от 11-о място на старта, е успял да стигне до Топ 6 на финала.

Още нещо – никога досега на „Сепанг” пилот, стартирал извън Топ 10, не е успявал да стигне до подиума на финала. А най-задната позиция, от която е печелена победата в Малайзия е 8-ото място на стартовата решетка.

GP MALESIA F1/2017
© FOTO STUDIO COLOMBO PER FERRARI MEDIA (© COPYRIGHT FREE)

Така че Фетел ще има нужда от перфектно състезание, за да не изостане още повече от Люис Хамилтън, който стартира първи и след Сингапур има 28 точки аванс пред германеца.

Първият пилот на Ferrari беше фаворит за победата в квалификацията, но се появиха проблеми с двигателя в последната тренировка, моторът беше сменен, но Себ така и не успя да запише нито една бърза обиколка и се оплака, че двигателят сякаш работи без турбо.

Фетел допълни, че ако се появи кола на сигурността в удобен за него момент, то това ще му отвори повече възможности, отколкото просто да се бори да настигне групата на лидерите.

GP MALESIA F1/2017
© FOTO STUDIO COLOMBO PER FERRARI MEDIA (© COPYRIGHT FREE)

Статистиката на Фетел, когато той е стартирал от по-задна позиция е окуражаваща за това, което можем да очакваме утре. Да хвърлим поглед на последните пет случая. През миналата година в Сингапур Себ стартира 22-и и завърши 5-и. През 2015 в Канада Фетел беше 18-и на старта и пак стигна до петото място.

В Абу Даби през 2014 година германецът потегли 19-и и завърши 8-и. През същата 2014, но в Щатите Себ беше 18-и на старта и 7-и на финала.

А през 2012 в Абу Даби Фетел потегли едва 24-и, но на финала завърши трети и се качи на подиума.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.