22.06.2024

Какво ще представлява рали „Финландия” през октомври?

За първи път рали „Финландия” ще се проведе в началото на октомври. Обикновено състезанието получава дати в началото на август, когато дните във Финландия са изключително дълги и късно вечер слънцето все още не е залязло.

В историята на състезанието има септемврийски издания: през 1952 година финалът на ралито е на 14 септември – най-късната дата, когато надпреварата е приключвала.

Специалистите са единодушни – отсечките в началото на октомври най-вероятно ще са мокри, ще е по-студено и ще има етапи, които ще се карат на тъмно, съответно на фарове.

„При тези условия рали „Финландия” ще е още по-вълнуващо – заяви победителят от 2017 година Есапека Лапи, който ще кара Toyota този уикенд. – Условията ще са различни. На теста ни преди състезанието валеше и това се отразява на сцеплението, което дава макадамът – то намаляваше с всяко едно минаване. На по-тесните пътчета ще е като Уелс, но във Финландия.”

Крейг Брийн е на мнение, че тесните междуселски пътища ще са по-меки, тъй като трафикът по тях е по-малък. Така че ирландецът очаква там по-лесно да се оформят коловози.

„Ако вали, ще има разлика, тъй като през лятото също вали, но това се случва при много по-високи температури – допълни пилотът на Hyundai. – Никой досега не е участвал в рали „Финландия” по това време, така че стартираме при равни условия. По време на тестовете беше сравнително топло и постоянно валя, което е странно.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.