15.07.2024

Как в Mercedes ощетиха Ботас с един комплект гуми

Снимка: Mercedes

Квалификацията за Гран при на Бахрейн във Формула 1 вчера се оказа оспорвана битка за първото място между Макс Верстапен с Red Bull и Люис Хамилтън с Mercedes. В крайна сметка световният шампион трябваше да се задоволи с второто място, след като остана на почти 0,4 секунди от Макс.

Трети завърши Валтери Ботас с другата кола на Mercedes, на почти 0,6 секунди, но финландецът разкри след квалификацията, че от тима са го ощетили с един комплект меки гуми и в третата част той е бил в по-неизгодна позиция спрямо Макс и Люис.

Двамата пилоти, които заеха първите две места на старта разполагаха с по два комплекта меки гуми за третата част на квалификацията, а Ботас – само с един, тъй като още в първата част му се наложи да използва един допълнителен комплект.

„В последната тренировка преди квалификацията не успяхме да намерим подходящия баланс – призна Ботас. – Това не ни даде кой знае какви шансове в квалификацията. Първата ми бърза обиколка в квалификацията обаче беше добра. Но времето не беше достатъчно добро и затова трябваше да изляза пак на пистата. Аз бях против това излизане да е с нови гуми, защото на практика така прахосахме един комплект нови меки сликове. Затова и за третата част на квалификацията останах само с един нов комплект меки гуми, така че това не беше оптималната сесия за мен.

„С темпото, което демонстрира Макс, не мисля, че имахме шанс да го догоним, дори и с нови гуми в края на квалификацията. Поне и двете ни коли са в Топ 3 и мисля, че може да се получи добре в състезанието.”

Ботас излезе от първата част на квалификацията с 1.31.200 минути, което беше по-слаб резултат от тези на Верстапен (1.30,499) и Хамилтън (1.30,617), а още 7 пилоти постигнаха времена под 1.31 минути за обиколка в този етап от сесията.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.