12.06.2024

Как Макс Верстапен влезе във Формула 1

Снимка: kartcom

В края на този сезон Макс Верстапен спечели световната титла във Формула 1, а дебютът му в световния шампионат като титуляр дойде в Гран при на Австралия през 2015 година. Тогава Макс беше на 17 години и 166 дни.

Но влизането на Макс във Формула 1 е било задействано доста по-рано и решаващата година е 2014. Макс участва в първата свободна тренировка на Гран при на Япония през 2014 година с болид на Toro Rosso, като това е част от подготовката му за сезон 2015.

Преди това Йос Верстапен и мениджмънтът на Макс преговарят с Red Bull и Mercedes, като първоначално темата е включването на Макс в програмата за развитие на пилоти на един от двата тима. Но Йос държи Макс да е титуляр още следващата година и се оказва, че само Red Bull може да му предложи това.

Вчера беше премиерата на филма MAXimum Verstappen – the Flying Dutchman, който разказва за кариерата на Макс и събитията през 2014 година, довели до трансфера на Верстапен-младши от европейската Формула 3 директно във Формула 1.

Как обаче Макс е убедил тези, които взимат решенията в Red Bull, за да получи мястото на титуляр в Toro Rosso. Във филма своето мнение дават точно тези хора, като се връщат към момента на вземането на решението за развитието на кариера на Макс в посока Формула 1.

„В дъжда на „Норисринг” Макс беше с 2-3 секунди на обиколка от всички останали пилоти. В този момент разбрах, че той няма нужда да кара през следващия сезон във Формула 2, той направо може да влезе във Формула 1”, спомни си доктор Хелмут Марко, консултант на Red Bull.

„Аз гледах това състезание на „Норисринг” по телевизията и имах чувството, че Макс кара на сухо, а другите – на мокро. Макс ми напомни за Михаел Шумахер”, допълни Франц Тост, шефът на Toro Rosso тогава, днес Alpha Tauri – тимът, за който дебютира Макс във Формула 1.

„На следващия ден след състезанието на „Норисринг”, точно в 8:12 часа сутринта ми звънна Хелмут Марко и ми каза: „Йос, забрави всичко, което с теб сме обсъждали досега – допълва Йос Верстапен. – Това беше началото на решаващата фаза за преговорите за влизането на Макс във Формула 1.

„По същото време от Mercedes също искаха да вземат Макс в своята програма. С Макс бяхме на „Хокенхайм”, в уикенда, в който там имаше старт от Формула 1 и състезания от Формула 3, тогава преговаряхме и с двата отбора. Помня, че когато с Макс излязохме от моторхоума на Red Bull Ники Лауда вече ни чакаше срещу изхода.

„Избрахме Red Bull защото само те ни предложиха да прехвърлят Макс от Формула 3 директно във Формула 1, без той да губи сезони в други шампионати.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.