22.06.2024

Как Цунода изпревари идола на баща си

Дебютът на Юки Цунода във Формула 1 вчера остана засенчен от битката в челото между Люис Хамилтън и Макс Верстапен, от двубоя на McLaren с Ferrari и дори от проблематичния дебют на Себастиан Фетел за Aston Martin.

Но японецът, който дойде от Формула 2, се справи отлично в Бахрейн – финишира 9-и и стана първият дебютант от 5 години насам, който е взел точки в първия си старт във Формула 1. За последно това направи Щофел Вандоорн през 2016 г., също в Бахрейн.

Японският пилот на Alpha Tauri стартира 13-и, но загуби две позиции в първата обиколка. След това започна да се изкачва нагоре в класирането.

„Не съм доволен от карането ми в първите завои – разказа Цунода. – Бях много внимателен, притеснявах се да не ударя някого. Пазих колата и загубих поне две места в класирането. После трябваше да си ги връщам и това ми струваше време и ресурс на гумите. 9-ото място в класирането не отговаря напълно на реалните ни възможности, но в това състезание научих много, особено що се отнася до изпреварванията.”

И така стигаме до битката с Фернандо Алонсо, която се оказа, че е имала много важно значение за Цунода.

„Всяко едно от тези изпреварвания, които направих, беше емоционално. Но отделям специално внимание на това срещу Фернандо Алонсо – акцентира японецът. – За последно гледах Фернандо на писта по телевизията преди 12 или 13 години. Тогава съм бил на 7 или 8 години.

„Баща ми е огромен почитател на Фернандо. Казвал ми е, че когато за първи път го е гледал на „Сузука” по излизането му от последния завой преди старт-финалната права се откроявал като най-силния пилот в колоната.

„Доверих се на майсторството на Фернандо и първият ми опит да го изпреваря беше като на абсолютен новак. Трябва да му се извиня за това, тъй като бях далеч от него и нямаше как да го атакувам. После нещата се получиха както трябва.

„Докато преследвах Фернандо в рамките на няколко обиколки гледах как той работи с гумите и как минава през завоите. Когато го изпреварих, се опитах да приложа този подход и на няколко места се оказа, че дава резултат.

„Надявам се, че следващия път ще съм по-напред на стартовата решетка и няма да ми се налага да се боря с Алонсо.”

Гран при на Бахрейн се оказа пропусната възможност за Alpha Tauri, тъй като Пиер Гасли разби предното си крило в началото и трябваше да спира в бокса. Това го остави далеч от зоната на точките, а Цунода успя да стигне до 9-ото място.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.