12.06.2024

Календарът във Формула 1 вече се променя

Календарът за сезон 2021 във Формула 1, който включва рекордните 23 старта, вече се променя, като се очаква поне една трета от състезанията да претърпят промени.

Както стана ясно тази седмица, най-вероятно Гран при на Австралия (21 март) ще бъде отложена. Малко след като се появи тази информация организаторът на състезанието в Мелбърн Australian Grand Prix Corporation потвърди, че преговорите за провеждането на състезанието продължават, като то ще остане част от сезон 2021, но явно няма да се проведе през март, както беше планирано.

Проблемът с Австралия се крие в затворените граници на страната, където все пак се допускат изключения, както и в двуседмичната карантина, на която подлагат всички, които влизат в щата Виктория. А това не съвпада много с плановете на Формула 1 и екипите за довършителни работи по колите след предсезонните тестове.

Ако стартът в Мелбърн се отложи, то най-вероятно предсезонните тестове ще бъдат преместени от Барселона в Бахрейн, където на 28 март ще стартира новият сезон. Също така, тестовете най-вероятно ще се почти в средата на март, а не в началото на месеца и така екипите ще останат в Бахрейн и няма да се връщат в Европа преди началото на сезона.

Следващите надпревари също са застрашени. Появяват се все повече информации, че Гран при на Китай (11 април) е застрашена, което означава, че Формула 1 може да остане без гарантирани състезания за април, тъй като все още не се знае кой ще приеме състезанието, планирано за 25 април. Ако китайското състезание бъде отменено, то Формула 1 може да се завърне в Европа по-рано от очакваното.

А пистите, които се появиха в календара през 2020, вече се спрягат за завръщане и през новия сезон: Имола, Истанбул и Алгарве. Засега се смята, че Имола и Алгарве са фаворити за април, ако Гран при на Китай падне. Това може да промени и графика и той да добие следния вид: Имола да е на 18 април, три седмици след Бахрейн, после на 25 април да няма състезание и в следващите два уикенда да се проведат състезанията в Португалия и Испания.

На теория, това ще осигури 100-процентово провеждане на европейския сезон от сезона във Формула 1. Но ще трябва да се види как се развива ситуацията с коронавируса в Европа.

Ако се върнем на Австралия, то според неофициална информация, най-сериозната съпротива на провеждането на състезанието в Мелбърн идва от правителството на Виктория. Всички останали фактори подкрепят провеждането му на 21 март в сегашната ситуация.

Ако Австралия и Китай бъдат отложени, ще бъде много трудно Формула 1 да намери място и за двете състезания във втората половина на сезона. По-вероятно е да бъде спасен Мелбърн за сметка на Шанхай и състезание на „Албърт парк” да има през ноември.

23 състезания през 2021 – това беше прието от мнозина като твърде оптимистичен календар от страна на Формула 1 при обявяването му. Но пък Формула 1 проведе 17 старта за половин година през 2020, макар че основно надпреварите бяха в Европа. Така че, защо не?

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.