23.06.2024

Кале Рованпера издуха конкуренцията във Финландия

Кале Рованпера спечели рали „Вакуна“, първи кръг от националния рали шампионат на Финландия. Младокът прави дебют в шампионата и стигна до победата със своята Шкода Фабия R5 пред Тиму Асунма (Фабия R5) и Юха Сало (Пежо 208 T16 R5).

Кале е син на бившият пилот в световния рали шампионат Хари Рованпера и трупа опит зад волана на различни рали автомобили от невръстна възраст.

Първият ден от ралито започна изключително интересно, след като Асунма и Рованпера си разменяха етапни победи, като в битката участваше и бившият пилот от WRC Ярко Никара със Субару Импреза WRX STI. Настоящият национален шампион на Финландия Юха Сало още в началото изостана от темпото на лидерите. Така в края на деня Рованпера завърши на първа позиция с две етапни победи.

Във втория ден Рованпера изгуби почти половин минута в първия етап за деня на място, на което излетяха и други негови съперници. Но в следващия 27-километров етап отговорът тинейджърът се върна на първа позиция, отново пред Асунма и Сало.

Малко по-късно Асунма си върна първото място, но в неделя Ровампера записа две поредни етапни победи и отново поведе, като на финала спечели ралито с аванс от 10,7 секунди пред Асунма. Юха Сало завърши състезанието на трета позиция с изоставане от над минута, докато Никара остана на почти две минути от младия победител.

 

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.