27.05.2024

Кой загря телефоните на Лауда и Волф?

Тото Волф и Ники Лауда са говорили с доста пилоти този уикенд

Двамата шефове на тима на Mercedes във Формула 1 Тото Волф и Ники Лауда признаха, че в часовете, след като световният шампион Нико Розберг обяви, че слага край на кариерата си, телефоните им са загрели от обаждания на други пилоти.

Ники Лауда обясни, че са му се обадили „половината пилоти във Формула 1”, а Волф явно е имал по-натоварена програма.

„На практика, не ми се обадиха само двама пилоти – Кими Райконен и Даниил Квят – обясни Волф. – Звъняха ми пилоти, за които съм сигурен, че имат договори с отборите, за които карат. Дори Пастор Малдонадо ми се обади. Всички искат да карат бързия автомобил на Mercedes.”

Нико победи съотборника си в Mercedes Люис Хамилтън в битката за световната титла с 5 точки аванс, след като взе девет победи в 21 състезания тази година. Пет дни, след като взе титлата, Нико обяви, че слага край на кариерата си и напуска Формула 1.

Розберг призна, че още в хода на сезона е мислил да се оттегли, ако вземе титлата. Сутринта преди последния си старт той отново е мислил за това и е решил да си тръгне в понеделника след края на сезона.

„Когато за нас караха Нико и Люис, ние разполагахме с отлична комбинация пилот, в отбора имаше баланс – допълни Тото, който вече заяви, че Mercedes ще има нужда от малко време, за да избере наследник на Нико. – Наясно сме, че разполагаме с млади пилоти, които имат опит с нашата кола, тъй като са карали за нас на тестове. Имаме много варианти. Към нас се обърнаха и пилоти, които биха били подходящи за Mercedes. Сега проверяваме как стои въпросът с договорите им и в най-скоро време ще вземем решение.”

Много фенове биха искали да видят Фернандо Алонсо в Mercedes, но Волф на няколко пъти е заявявал, макар и неофициално, че не би рискувал да наруши баланса на тима с наемането на испанеца. Това обаче винаги е било разглеждано като хипотетична ситуация, доста преди Нико да обяви, че си тръгва.

„Научихме за решението на Нико да се оттегли няколко часа по-рано от момента, в който той го обяви публично – призна Ники Лауда. – Каза ни го по телефона. Лично аз приех много зле тази новина, не съм го очаквал, никой в Mercedes не е подозирал, че Нико иска да си тръгне.

„В първия момент не можах да повярвам. „Нико, какво ни казваш, шегуваш ли се? Това шега ли е?” Но той отвърна, че всичко е истина. Направо невероятно.

„Когато аз станах световен шампион за първи път, веднага започнах да мисля за това как да спечеля втора титла. Явно при Нико не е така.

„Решението на Нико ни дезориентира, не сме подготвени за такава ситуация. Всички, които помогнаха на Нико да спечели тази световна титла, понесоха зле тази новина.

„Загубихме шампион, най-добрият пилот за 2016 година във Формула 1 – допълни австриецът, който има три световни титли. – Няма да е лесно да му намерим заместник, тъй като всички добри пилоти имат договори с други отбори.

„Ще е риск да наемем млад пилот, не знаем колко силен ще се окаже. На практика, половината пилоти във Формула 1 ни се обадиха, за да си предложат услугите.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.