14.07.2024

Копецки и Люкянук с разлика от половин секунда след ден първи на рали Барум

Ян Копецки/Павел Дреслер (Skoda Fabia R5) поведоха след вчерашният ден пред Алексей Люкянук/ Алексей Амаутов (Ford Fiesta R5) с уникалната преднина от половин секунди. Лидерът в шампионата Каетан Каетанович, отпадна в прехода за SS5 Semetin поради проблеми с изпускателната система на R5-цата.

Заводският пилот на Шкода и европейски шампион за 2013 – Ян Копецки, поведе още от самото начало на състезанието с етапна победа в петъчния класически градски етап в Злин. Вчера той продължи в същия дух, но никой не подозираше че, Люкянук ще бъде толкова близо до него през целия ден.

Люкянук развали серията от етапни победи на Копецки при първото минаване през етапът Semetin (11.51 км), руснакът успя да намали пасива си на 1.4 секунди. Грешка обаче от страна на Люкянук в следващия етап SS6 Brezova (11.74 км) го постави на 9 секунди зад Копецки. В най-дългия етап от ралито SS7 Kosiky (22.22 км) Алексей Люкянук успя да намали разликата си на невероятните 2.1 секунди, след изключително силна атака избивайки цели 7 секунди на Ян Копецки. Така в следващият етап Hostalkova (13.75 км) Люкянук записа поредната  етапна победа и излезе на чело с актив от 3.3 секунди и с признанието, че е „луд“, от страна на Копецки.

AUTO - ERC BARUM RALLY 2016

При второто минаване през етапа Semetin, Копецки отговори на атаката от страна на руснака и успя да си върне лидерската позиция, като в края на деня разликата между двамата бе от крехките 0.5 секунди. „ Никога не съм карал толкова бързо на това рали“,заяви Копецки. „Това е някаква невероятна лудница. Искам да благодаря на тази кола, която е невероятна.“

Представянето на Люкянук на рали „Барум“ и отпадането на Каетан Каетанович, може да доведе до решаване на шампионата в следващият кръг от ERC, рали „Лиепая“. Каетанович ще продължи днес по системата рали 2, но шансовете му за добро представяне тук са минимални.

Темпото на Копецки и Люкянук бе толкова високо че, всички бяха на светлинни години зад тях. Французина Бриан Буфие, който взима участие за трети път в шампионата през тази година, е трети зад волана на Citroen DS3 R5 изоставайки с минута зад битката за първата позиция. За Буфие запазването на третата позиция също не бе лесна задача, след като Томаш Костка поддържаше неговото темпо зад волана на Fabia R5. Разликата между двамата в края на вчерашния ден бе от 7.9 секунди.

AUTO - ERC BARUM RALLY 2016

Както и се очакваше в останалата част от челната десетка доминираха чешките пилоти зад волана на Skoda Fabia R5, двама от тях обаче си размениха позициите в последният етап за деня. Яромир Тарабус успя да прескочи Ян Черни с 1.7 секунди в битката за петата позиция. Германеца Фабиан Крейм (Skoda Fabia R5) направи сравнително внимателен старт на надпреварата, като до края на деня успя да увеличи своето темпо завършвайки на седмата позиция. Павел Валушек изпадна от пета на осма позиция, след като спука гума на своята Fabia R5. Деветата позиция е за Войтех Щайф също зад волана на Fabia R5, с актив от 1.3 секунди пред десетия Мартин Вличек (Fiesta R5).

Екатерина Стратиева и Ангел Башкехайов са 57-ми в генералното от 62 завършили екипажа.

Коментари

Коментар

Реклама

Be the first to comment

Leave a Reply

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.