13.06.2024

Копирането във Формула 1 отнема една седмица

Започналите вчера тестове в Бахрейн ще покажат как отборите са се справили с ограничаването с 10% на аеродинамичното притискане, идващо от орязването на площта на пода пред задните колела. Предполага се, че голяма част от това загубено притискане вече е преодоляна и съвсем скоро тимовете ще са го компенсирали напълно. А точно търсенето на най-доброто решение по този въпрос обяснява и нежеланието на тимовете да покажат какво са направили през зимата в тази зона на пода.

А техническият директор на Alpine Пат Фрай обясни, че и в съвременната Формула 1 копирането и използването на чуждите идеи става много бързо.

„Сега всички крият как са проработили зоната на пода пред задните колела и въздушните кутии на спирачките – акцентира Фрай върху основните теми на зимната подготовка. – Всеки ще се опита да реагира максимално бързо точно в тези две зони. Реално, ако видим нещо интересно при другите или такова, за което не сме се сетили, след два дни ще можем да го пробваме във въздушния тунел, а след седмица ще е готова да се сложи на болида.

„Но това е част от Формула 1, всеки се смята за най-умен и се опитва да скрие какво е открил. Но тестовете ще покажат кой какво е свършил през зимата.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.