16.06.2024

Коя е Изабел, която сменя Даниел Елена?

Снимка:

9-кратният световен рали шампион Себастиен Льоб ще кара без дългогодишния си навигатор си Даниел Елена ако стартира за M-Sport в рали „Монте Карло” догодина. На дясната седалка ще седне 50-годишната навигаторка Изабел Галмиш, която има скромен опит в световния шампионат.

Льоб и Елена спечелиха 9 световни титли между 2004 и 2012, а после караха заедно за Citroen и Hyundai през 2019 и 2020, когато Себ реши да участва в WRC с ограничена програма.

Съвместната им работа приключи през март тази година, когато Льоб обяви, че ще кара с друг навигатор в рали рейдовете. След скандала, провокиран от желанието на Prodrive Себ да има „по-полезен навигатор” в пустинните надпревари, двамата отново стартираха заедно – в рали „Монблан” тази година, където с Peugeot 306 Maxi на Льоб стигнаха до 6-ото място в генералното класиране.

През тази седмица Льоб направи втория си тест с Puma Rally1 близо до Гап, където кара точно с Изабел. Тя има само 6 старта в световния рали шампионат, като последният е през 2017 година. Но пък Изабел участва редовно във френския рали шампионат и освен това вече е участвала на тестове с Льоб, когато той все още беше пилот на Citroen.

Изабел има 10 победи в генералното класиране във френски ралита, както и опит с WRC автомобили, които са разрешени в националния шампионат.

Според Dirtfish, причината за раздялата на Льоб и Елена преди „Монте Карло” е решението на навигатора да не участва в ралито.

„Даниел има други ангажименти в момента, включително и през януари, но това не се е отразило на отношенията му с Льоб, те си остават приятели”, заяви източник, близък до навигатора.

Тази година Изабел записа 6 ралита, всички като навигатор на Лоран Виана и всички с автомобил на Citroen. 3 от тези ралита са част от календара на френската рали купа, две – от шампионата TER („Сита ди Арецо” в Италия) и „Шабле” в Швейцария, а едно – от шампионата на Франция на макадам.

В три от ралитата Виана и Галмиш стартираха със Citroen C3 Rally2, а в другите три – със Citroen DS3 WRC, като най-доброто им класиране е 3-о място в генералното класиране на рали „Люрон”.

А Изабел и Лоран Виана са стартирали и у нас – двамата участват през 2007 година в рали „България”, като карат Citroen C2 R2. Двамата не успяха да стигнат до финала – отпаднаха на първото минаване на „Юндола” заради две спукани гуми.

Коментари

Коментар

Реклама

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Изабел – една по-различна учителка по математика – Autosport Bulgaria
  2. Изабел - учителката по математика, която спечели рали "Монте Карло"
  3. Изабел – учителката по математика, която спечели рали „Монте Карло“ AUTOCLUB.bg - Авто Новини

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.