21.05.2024

Кристоферсон спечели в Канада, увеличава авансът си в шампионата

Шведът Йохан Кристоферсон записа поредната доминантна победа в канадският кръг от World RX шампионата. Това е третата поредна победа за пилотът на PSRX Volkswagen Sweden и четвърта в този сезон, като така той увеличава авансът си на 35 точки.

Двукратният световен рали крос шампион Петер Солберг завърши на втора позиция, записвайки 1-2 за отборът на PSRX Volkswagen Sweden. Себастиан Льоб завърши на трета позиция качвайки се на подиума. Пилотът на EKS Топи Хейкинен е единственият пилот, който е стигнал до финала на канадската надпревара от както е в календара на World RX шампионата.

„Това определено е отборна работа – обясни на финала Кристоферсон. – Те си заслужиха победата, защото работиха доста здраво. Разполагахме с доста непредвидими условия. Доволен съм,че взехме 30-те точки и ще се опитам да направя същото и през следващите състезания без да поемам сериозни рискове.“

Петер Солберг допълни: „ Уикендът бе доста добър и за двама ни. И двамата се справихме добре, като водим в класирането при отборите с 100 точки аванс. Разбира се ние искаме да печели във всеки един квалификационен старт, но понякога трябва да си умерен за да подсигуриш мястото си на полуфиналите.“

„Колата ми бе на много добро ниво, но фолксвагените бяха невероятни – обясни Льоб, който се качва на подиума за трети пореден път. – Нещата вървят в добра посока за нас, но има още какво да подобрим. Съботният ден бе доста труден за нас поради променливите условия. В Q2 ударих Андреас Бакеруд а в Q1 имах усложнения. В полуфиналите битката бе тежка и може би щях да съм втори ако бях преминал през жокера по-късно. Като цяло резултатът е добър за отбора и се надявам да се кача отново на подиума в домашната ми надпревара през следващият месец.“

Пилотът на MJP Racing Team Austria Кевин Ериксон записа поредният силен уикенд завършвайки на четвърта позиция пред Топи Хейкинен. Тими Хансен завърши на шеста позиция, след като шведът отпадна поради технически проблем в предпоследната обиколка на финала. Настоящият шампион Матиас Екстрьом завърши на седма позиция, след като получи повреда в съединителя по време на полуфиналите. Междувременно проблеми с температурата отнеха възможността на Янис Бауманис да вземе участие във финалната надпревара, така латвиецът завършва на осма позиция.

Кен Блок завърши на девета позиция следван от Кевин Хансен. Младият Никлас Грьонхолм получи наказание от 15 точки за използване на четвърти печат на двигателя.

В RX2 победител е французинът Сирил Раймонд следван от белгиецът Жулием Де Ридер и американецът Танер Уайтен. Великобританецът Дан Рук водеше след първият ден, но удар го извади от финалната надпревара. В класирането на шампионата Раймонд води пред Рук с 14 точки.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.