23.07.2024

Кубица стартира в Renault Sport Trophy

Бившият пилот във Формула 1 и също така бивш пилот в световния рали шампионат Роберт Кубица ще дебютира в марковия шампионат Renault Sport Trophy следващия уикенд.

Полякът се състезава за Renault във Формула 1 през 2010 година и взе три подиума, но в началото на 2011 претърпя тежка катастрофа на рали и това прекъсна кариерата му.

След като се възстанови и можеше отново да използва дясната си ръка, Роберт се включи в световния рали шампионат, но по-рано тази година обяви, че спира рали програмата си.

Последва завръщане в пистовите надпревари – Кубица стартира в „12 часа на „Мугело”, където се класира 3-и в квалификацията, но отпадна рано заради повреда в окачването.

Кубица вече е тествал автомобила Renault Sport RS01 по време на шейкдауна, организиран от тима Duqueine Engineering на френската писта „Але-Севен”.

„Много бързо свикнах с RS01, а на по-бавно трасе като „Але-Севен” качествата на автомобила веднага изпъкнаха. Впечатлен съм от работата на спирачките, тъй като RS01 има карбонови дискове.

„Впечатлен съм от това колко късно може да се спира за завоите, понякога дори в самия завой, автомобилът е много стабилен, което позволява пилотът да използва пълноценно сцеплението от гумите и аеродинамиката.

„Нямам търпение за състезанието на „Спа”, където ще можем да използваме пълноценно аеродинамиката на автомобила.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.