22.06.2024

Къде ще стартира Пламен Стайков?

Представянето на новия автомобил на бившия шампион на България на рали и планинско Пламен Стайков – Skoda Fabia R5, се превърна в една от големите летни новини в българския автомобилен спорт.

Колата вече е в базата на Staykov Racing, а Пламен се чуди в кое състезание да направи „бойното й кръщене” у нас.

„Вариантите за първи старт с новата кола не са много, но пък са интересни, признавам, че още не съм решил – заяви за autosport.bg Стайков. – Получих покана да стартирам в ралиспринт „Видин” (31 юли – 1 август), зарадвах се и за мен е чест, но не знам дали ще сме готови за края на месеца. Имам и някои съмнения относно състоянието на пътищата, където ще са етапите.

„Другият вариант е планинско „Своге” (7-8 август) – допълва Пламен. – Също ми стана много хубаво като ме поканиха и ако беше на старото трасе, изобщо нямаше да се замисля, тъй като е уникално. Единственото, което съм казал на организатора е, че ако карам, искам да е извън класирането – първо, да не преча на пилотите, които карат цял сезон в този шампионат и да не им разпилявам точките. Все пак, моят автомобил не е за планинско, а за рали. И второ, имам нужда от състезателни километри, за да свиквам с колата, искам да карам с навигатора ми, да се сработваме. Така че вариантът извън класирането ме устройва, като се надявам, че моето участие ще помогне на организаторите да привлекат повече публика. Това е важно и за мен.

„И другият вариант е рали „Сърбия” (25-26 септември), но това е много далеч – усмихва се Стайков. – Но може би е най-добрият вариант. Искам да си сверя часовника с по-сериозна конкуренция, няма никакво значение къде ще завърша. Дори и да ме бият, ще съм направил много важна проверка. Постоянно някой ми обяснява колко е силен Душан Боркович, ще ми е интересно да се сравним с него. Той има повече опит с R5 автомобил, ще кара у дома си, но все пак…

„С Рафи (Кадир, навигаторът на Стайков) имаме по-големи амбиции от това да победим някой или да сме отново първи у нас, искам всичко да е много по-сериозно и на високо ниво.“

На финала на тези разсъждения Стайков прави заключителното уточнение: „Не е казано, че ако карам едно от тези състезания, ще пропусна другите. Още обаче не съм напълно готов, за да стартираме, още малко време ми трябва.”

При представянето на колата на писта „Дракон” по-рано този месец Стайков обяви, че догодина със сигурност планира да участва в най-големите ни ралита „България” и „Сливен”, както и че иска да събере бюджет за програма в европейския рали шампионат (ERC) през следващия сезон.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.