14.07.2024

Лапи се връща за рали „Арктик Финландия”

Бившият заводски пилот на M-Sport Есапека Лапи се връща в световния рали шампионат, макар и засега само за едно рали – домашното му „Арктик Финландия”. Както можеше да се очаква, снежното рали привлича много силни скандинавски пилоти, които по една или друга причина в последните години не успяват да намерят място в световния шампионат.

Лапи и навигаторът му Яне Ферм ще карат Volkswagen Polo R5 на италианския тим Movisport, за който тази година в WRC2 се състезава руснакът Николай Грязин.

Още на финала на рали „Монца” в началото на декември Лапи прогнозира, че едва ли ще го видим отново с M-Sport през 2021 година и се оказа напълно прав.

Тимът на Малкълм Уилсън заложи на Гас Грийнсмит да е единственият пилот с пълна програма този сезон, а Теему Сунинен и Адриен Фурмо ще си делят втората Fiesta WRC през сезона.

Лапи обяви преди дни, че не се е отказал от това да кара в световния шампионат, но призна, че няма намерение да инвестира собствени средства в „безперспективни проекти” и ще се бори отново да е заводски пилот.

„През 2010 година за първи път стартирахме в рали „Арктик” с Яне, но състезанието не завърши за нас така, както очаквахме – написа в социалните мрежи Лапи. – Но пък спечелихме това рали през 2012. Да видим дали ще успеем да повторим това постижение в WRC2. Снежни преспи край пътя, прекрасни зимни пътища и много забавления – да стартираме!!!”

Рали „Арктик Финландия” ще се проведе от 26 до 28 февруари, като състезанието с център Рованиеми замести отмененото рали „Швеция”.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.