14.07.2024

Лауда към Red Bull: Вашите пилоти първи ми се обадиха!

Ники Лауда и Хелмут Марко проведоха интересна дискусия за Формула 1

Директорът на световните шампиони във Формула 1 Ники Лауда гостува на шоуто Sport und Talk на телевизия Servus, която е собственост на Red Bull, а негов домакин беше моторспорт съветникът на едноименния тим във Формула 1 доктор Хелмут Марко.

Двамата австрийци се познават отлично, тъй като имат богато общо минало от времето, когато бяха пилоти, но днес са сред шефовете на най-силните отбори във Формула 1 и отношенията им са по-резервирани.

И въпреки всички особености на австрийския хумор, Лауда и доктор Марко успяха да осигурят хубаво шоу на зрителите.

Естествено, доктор Марко се опита да уязви Лауда за това, че Mercedes загуби световния си шампион едва пет дни, след като Нико Розберг взе титлата за сезон 2016. Това, няма спор, се оказа неприятна изненада за всички в Mercedes и за феновете на Нико в цял свят.

„Няма да ти кажа кого ще вземем на мястото на Нико, тъй като вие сте основният ни съперник за догодина – обясни Ники, който има три световни титли във Формула 1. – Но мога да те уверя, че всеки един пилот от Формула 1 ни се обади, за да изрази интерес към мястото на Нико.

„Единственото изключение беше Пастор Малдонадо, на него му трябваха четири дни, за да разбере, че Нико е решил да сложи край на кариерата си.

„И нещо интересно, Хелмут, твоите пилоти, бяха първите, които се обадиха, за да питат за свободното място.”

Естествено, става въпрос за звездите на Red Bull Дениъл Рикардо и Макс Верстапен, които са обвързани с бившите шампиони с „дългогодишни договори”, както и за испанския пилот на Toro Rosso Карлос Сайнц, който преподписа с отбора за 2017. Още преди седмици Лауда обясни, че един от малкото, които не са се обадили – на него или на Тото Волф – е бил другият пилот на Toro Rosso Даниил Квят.

Освен това, Лауда изнесе на бял свят и информация, която досега от Red Bull не бяха потвърждавали.

„Хелмут, ние сме наясно, че вашите пилоти имат договори – допълни Лауда. – Известно е, че техният срок е до 2019, така че преди 2018 просто няма смисъл да преговаряме с нито един от тях. Все пак, вие сте наясно как се сключват договори, така че да е трудно те да бъдат развалени.”

Интересното е, че доктор Марко отвърна на това с атака към колебанието на шефовете на Mercedes да рискуват и да заложат на Паскал Верлайн за мястото на Нико Розберг. Германецът спечели титлата в DTM през 2015 и зад гърба си има само един сезон във Формула 1, при това с опашкаря Manor.

„Mercedes има програма за млади пилоти, както и един страхотен талант – Паскал Верлайн – обясни Марко. – Но според нашата информация, той няма да кара за вас през следващия сезон.”

Лауда намери най-добрия начин да отговори на това.

„Трябва да те поправя – обясни легендарният австриец на доктор Марко. – Програмата за млади пилоти е за млади пилоти, както каза самият ти. В тази програма младите пилоти трябва да натрупат опит.

„Разбира се, можем да дискутираме дали Верлайн е готов да кара за Mercedes или не. Но искам да ти припомня какво стана с Макс Верстапен. Той беше паркиран в Toro Rosso докато Квят не започна да греши на пистата. Едва тогава го преместихте в Red Bull.”

Целият разговор между двамата австрийци премина в много спокойно темпо, но темите, които засегнаха Лауда и Марко обещават много интересни дискусии през сезон 2017 във Формула 1, когато се очаква Mercedes и Red Bull да са основните съперници за световната титла.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.