23.07.2024

Лео Турини за най-лошите болиди на Ferrari

Италианският журналист Лео Турини е сред най-авторитетните източници на информация, когато става дума за Ferrari и Формула 1. Сега Турини разсъждава за различните болиди, създавани през годините в Маранело и по-точно за тези, които са се оказали лоши – бавни, трудни за настройване, ненадеждни и в крайна сметка неуспешни. А гледната му точка определено е интересна.

„Няма значение каква е причината, но наскоро ми попадна модел на Ferrari F14T, болидът от 2014 година – написа в блога си Турини. – Това беше първият болид с хибридно задвижване, създаден в Маранело, с него се състезаваха Фернандо Алонсо и Кими Райконен.

„Колата беше ужасна, достойна да влезе в Топ 3 на най-лошите болиди, създадени от Ferrari от 1975 година насам. Може да се каже, че заради нея от Ferrari си тръгнаха много хора: Стефано Доменикали, Лука ди Монтедземоло, Никола Томбазис, Пат Фрай и т.н.

„Другите в тази неприятна класация? Ferrari 312T5 от 1980 година – последният болид на Ferrari, каран от Джоди Шектър. Колата се оказа недостоен наследник на болида 312Т4 от шампионската 1979 година.

„Що се отнася до SF1000 от миналата година, то трябва да направим уточнението, че мощността на задвижващата система беше толкова намалена, че спадът в резултатите беше неизбежен. Имаше състезания, в които всички с лекота изпреварваха Шарл Льоклер. Но ако трябва да включа още една кола, то това ще е F92A, с която през 1992 се състезаваха Жан Алези и Иван Капели. Пример – Гран при на Мексико, втори кръг за сезона. Преди квалификацията се смяташе, че има риск нито един от пилотите на Ferrari да не успее да я преодолее. После Алези записа 10-о време, а Капели – 20-о и двамата стигнаха до старта. А в началото на сезона всички бяхме възхитени от тази кола.

„Така че, новият болид на Ferrari няма как да е най-лошата кола в историята на тима, най-лошите вече са ясни.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.