23.07.2024

Себастиен Льоб поведе в Дакар

След като си призна, че е карал на сигурно в първия етап на рали „Дакар“, вчера рали легендата Себастиен Льоб беше безгрешен във втората отсечка, спечелия и излезе начело в класирането.

На 3 януари състезателите трябваше да се справят с 803 километра, от които 275 в скоростния етап.

Деветкратният световен рали шампион показа много висока скорост във вчерашната отсечка, която по характеристики се доближава до етапите, познати на Себ от годините му във WRC.

Насер Ал-Атия, който остави зад себе си малкия пожар след първия етап, беше пилотът, който в началото на етапа задаваше темпото със своя Toyota Hilux. Но след първата контрола начело вече беше Льоб, който завърши етапа 2:06,55 часа, с почти минута и половина по-бързо от Ал-Атия.

Трети остана другият пилот на Peugeot Карлос Сайнц, който на финала изпревари №2 в Toyota Жиниел де Вилиерс само с 1 секунда.

Сред губещите в етапа се оказа Шави Понс, който мина през таван със своя Ford Ranger, а малко по-късно се удари и остана на три колела.

 

p-20170103-00239_news

Тоби Прайс, който иска да повтори победата си от миналата година, не остави шанс на конкуренцията в етапа и излезе начело. Австралиецът изпрати доста сериозно послание на своите конкуренти,като постигна време от 2 часа, 37 минути и 32 секунди, а най-близо до него беше съотборникът му в КТМ Матиас Валнкер, на три минути.

„Днес карахме с висока скорост, трасето беше много бързо и прашно- обясни Прайс. – Трябваше да се справям с доста животни. Денят като цяло беши труден, що се отнася до навигацията, особено, като насреща постоянно излизат крави.”

При АТВ машините етапна победа записа местната звезда с Пабло Копети с Yamaha, който през целия ден трябваше да се бори с Нелсон Галеано (Ямаха), но през втората половина на етапа успя да се справи с него, като постигна време с над две минути по-добро от това на съперника му. С този успех Копети излезе начело на класирането. Игнасио Касале (Ямаха) вчера поддържаше темпото на лидерите и завърши деня на четвърта позиция зад Аксел Дутрие (Ямаха).

p-20170103-00452_news

Мартин Ван Ден Брик атакува сериозно вчера и записа драматична етапна победа. Холандецът бе едва четвърти след първата междинна контрола, но със страхотно темпо излезе на първа позиция до края на етапа, който беше 284 километра за камионите. Дмитрий Сотников пристискаше през цялото време Ван Ден Брик със своя Камаз, но не успя да се справи с пилота на Рено.

Днес състезателите ще се отправят на запад от Сан Салвадор де Хухуй. Автомобилите и моторите ще трябва да изминат над 350 състезателни километра, докато камионите само 199 км.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.