23.07.2024

Макинен в болница след катастрофа с Yaris WRC

Томи Макинен катастрофира по време на тестове във Франция

4-кратният световен шампион Томи Макинен е прекарал известно време в болница във Франция, след като е катастрофирал на тестове с новия Yaris WRC, с който Toyota ще се завърне в световния рали шампионат догодина.

Макинен, който е шеф на тима, с която японците ще участват във WRC, се е ударил в дърво във вторник по време на изпитанията на асфалт в Южна Франция. Веднага след това легендарният финландец е трябвало да бъде откаран за преглед в болница, тъй като ударът му е бил много тежък.

Тази седмица Toyota Gazoo Racing провеждаше два теста едновременно: с Юхо Ханинен на макадам и с Макинен на асфалт. Ханинен е единственият пилот на тима, който е потвърден за догодина, а Макинен вече обяви, че има интерес към Себастиен Ожие и Яри-Мати Латвала.

Ханинен работи като тестпилот на Yaris WRC от самото начало на проекта и двамата с Томи имат най-много километри с новия рали боец на Toyota. Този месец изпитанията на Yaris WRC навлязоха в най-интензивната си фаза, тъй като предстои колата да бъде хомологирана от ФИА по новите правила, които влизат в сила във WRC за следващия сезон.

Заради катастрофата на Макинен, тестовете на асфалт са били прекратени, тъй като колата е пострадала сериозно. В същото време, според неофициална информация от тима, Томи е получил леки наранявания при тежката катастрофата.

Тази година Toyota често правеше паралелно тестове, но обикновено изпитанията на макадам бяха във Финландия, а тези на асфалт – в Каталуня. Сега от тима решиха да двата тестови екипа да работят едновременно във Франция.

По-рано този сезон Томи направи една лека катастрофа на тестовете на макадам, но при него колата пострада съвсем малко, а пилотът беше невредим.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.