23.07.2024

Макинен: Ожие имаше право да откаже на Тойота

Шефа на рали програмата на Тойота, Томи Макинен заяви, че световният шампион Себастиен Ожие е направил правилния избор, да не се присъедини към японския производител, ако не е вярвал в този проект.

Ожие спечели последните си четири световни титли с Фолксваген, но след решението на отбора да прекрати участието си във WRC, французинът бе принуден да си потърси нов отбор за сезон 2017.

Малко след финала на сезон 2016 в Австралия, Ожие се договори с Тойота и М-Спорт и тества колите им за следващия сезон в световния рали шампионат.

Макинен признава, че тестът на Ожие с Ярис WRC не е бил напълно представителен за потенциала на колата. От друга страна е сигурен, че ако има нещо което не се е харесало на французина, то той е направил правилния избор да не се присъедини към японския тим.

„Той направи малък тест, но имаше други планове- обясни Макинен. – Мога да кажа, че когато тества с нас, той пробва колата на асфалтово трасе, което не разкри потенциала на Yaris WRC.

„Не смятам, че Себ направи истински тест за нас и следователно колата не успя да покаже своите възможности. Себастиен е избрал друг път и има пълното право на това, след като не е доволен от това, което е видял при нас. Ако не е бил напълно убеден и в нашия потенциал, то неговото решение е добро и за нас.“

Японският производител вече направи своето представяне, като обявяви Яри-Мати Латвала и Юхо Ханинен за свои топ пилоти. Към тях в по-късен етап ще се присъедини и Есапека Лапи, с което Toyota Gazoo Racing се превърна в изцяло скандинавски отбор.

Ожие от своя страна подписа с M-Sport и догодина ще стартира в Ford Fiesta WRC 2017.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.