14.07.2024

Макс във Ferrari, а Фетел в Mercedes?

Верстапен, Фетел и Райконен ще са ключови играчи на пазара на пилоти за догодина

Пазарът на пилоти за 2018 година във Формула 1 се очертава изключително интересен, тъй като броени дни преди Гран при на Испания този уикенд, на бял свят се появи интригуваща информация.

Първо, консултантът на Red Bull доктор Хелмут Марко опроверга слуховете, че в договора на Макс Верстапен има клауза, свързана с представянето на тима, която му позволява да напусне по-рано. Контрактът на младия холандец е до края на 2018 година и от Red Bull на няколко пъти заявиха, че ще направят каквото е необходимо, за да остане Макс още дълги години в отбора.

Доктор Марко обаче поясни, че дори и Макс да успее да се измъкне по-рано от договора си с тима, то той пак няма да има възможност да подпише с Ferrari, каквито са последните спекулации.

А те стартираха с напрежение около бащата на Макс – Йос Верстапен, тъй като се смята, че холандецът не е доволен от представянето на Red Bull този сезон и вече активно търси нов отбор за сина си. И Ferrari е логичен избор, тъй като там шансовете да се отбори едно свободно място в края на годината, това на Кими Райконен, са повече от сериозни.

Но може да се окаже, че в Маранело ще трябва да водят и друга битка – да задържат Себастиан Фетел в тима, въпреки че силната форма на Черните кончета този сезон най-вероятно ще улесни това.

Авторитетният италиански журналист Лео Турини публикува информация, че по време на предсезонните тестове в Барселона неизпълнителният директор на Mercedes Ники Лауда е потвърдил пред определен брой журналисти, че Себастиан Фетел има предварителен договор с Mercedes.

На пръв поглед бомбастичната новина може обаче да се окаже с изтекъл срок на годност.

Макар и да не е потвърдено, вече е ясно, че предварителното споразумение между Фетел и Mercedes е било сключено през миналата година, най-вероятно около средата на сезона. След това обаче нещата в Маранело сериозно се промениха – Маурицио Аривабене успя да овладее тима и да го насочи в правилната посока, а новият автомобил SF70H вече има две победи от 4 старта през 2017 година. И Себастиан Фетел е фаворит №1 за световната титла този сезон. Което прави очакванията, че той ще напусне Черните кончета в края на този сезон, твърде оптимистични. Но историята познава случаи, в които шампионската кампания на Ferrari се срива, обикновено заради вътрешнополитически проблеми в Скудерията, след което, който може да се спаси, бяга по-далеч от Маранело.

Според непотвърдена информация, самият Лауда е предположил, че Фетел едва ли ще иска да превърне това споразумение в окончателен договор, което пък е добра новина и за Валтери Ботас.

И ако при Фетел нещата повече или по-малко са ясни, то е трудно да се прогнозира какво ще стане с Кими Райконен след края на 2017 година. Тези, които вярват, че финландецът ще остане в тима и за следващия сезон стават все по-малко, макар, че слуховете, че Кими може да бъде освободен преди края на 2017 вече бяха разсеяни.

И точно тук се появява още едно много интересно противоречие. Ако силната форма на Ferrari се запази и Фетел спечели титлата и продължи да се бори за нея през 2018 и по-нататък, то той ще иска Райконен да остане в тима, тъй като финландецът е изключително удобен за германеца съотборник. И последното нещо, което Себ ще иска втората кола на тима да е за младия, агресивен и талантлив Макс Верстапен. Фетел преживя такова нещо през 2014 година в Red Bull с Дениъл Рикардо и за нищо на света няма да иска това да се повтори. Така че, още е трудно да се прогнозира как точно ще се нареди италианският пъзел.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.