23.06.2024

Марк Уебър слага край на кариерата си

Бившият пилот във Формула 1 Марк Уебър обяви днес, че в края на сезон 2016 ще се оттегли от професионалния спорт. От 2014 година насам Марк кара за Porsche в световния шампионат за издръжливост (WEC) и през миналата година спечели световната титла.

Последното състезание на австралиеца ще е в Бахрейн на 19 ноември.

Уебър дебютира във Формула 1 през 2002 година с Minardi, като взе точки още в първото си състезание. След това кара за Jaguar и Williams, а за сезон 2007 премина в Red Bull, където кара до края на 2013 година.

Марк има 9 победи в 215 състезания във Формула 1, а на три пъти завършва трети в крайното класиране: през 2010, 2011 и 2013 година.

Уебър обяви, че напуска Red Bull малко след средата на сезон 2013, като уведоми шефовете си в тима за това един час преди Porsche да обяви, че го наема от началото на 2014.

40-годишният австралиец ще остане „специален представител” на Porsche и след края на състезателната си кариера.

Напускането на Формула 1 от страна на Марк беше ускорено от скандала в Малайзия през 2013 година, когато тогавашният му съотборник Себастиан Фетел наруши заповедите от бокса и му открадна победата, а след това нито един от шефовете на тима не успя да даде смислено обяснение на действията на германеца, както и на реакциите на отбора, които след финала, както и в следващите стартове бяха меко казано неадекватни.

Години наред Уебър беше жертва на лицемерната политика на Red Bull, като шефовете на отбора – Кристиан Хорнър и доктор Хелмут Марко обявяваха пред медиите, че пилотите им са равнопоставени, а в действителност брутално подкрепяха Себастиан Фетел.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.