21.05.2024

Матиас Екстрьом стана шампион в World RX

Шведът Матиас Екстрьом взе световната рали крос титла, след като успя да събере достатъчно точки във вчерашното състезание в Германия.

Пилотът на Olsbergs MSE Кевин Ериксон спечели германското състезание, като за него това беше първа победа в кариерата. Петер Солберг завърши на втора позиция, а сънародникът му Андреас Бакеруд остана трети.

Екстрьом завърши на пета позиция през уикенда и вече е с 30 точки пред миналогодишния шампион Петер Солберг. Дори Екстрьом да не присъства в последния кръг в Аржентина, а Солберг да запише максималния брой точки, норвежецът няма да успее да запише поредна световна титла.

„Това може би е най-добрият ден в моята моторспорт кариера- заяви Екстрьом. – Имам чувството че, преминава ток през тялото ми.

„Винаги съм си мечтал да присъствам на церемонията по награждаването на шампионите на ФИА. Тази титла е едно голямо усилие за моя отбор и семейството ми. Също така съм задължен и на моите шефове от Ауди, които ми разрешиха да участвам в Естеринг за да увелича шансовете ми за титлата.“

press%2f2016_11_ger_eriksson_%28303%29

Вчерашната надпревара бе спечелена от шведа Кевин Ериксон, който стартира от втора редица на финалната надпревара. Солберг бе най-бърз в първия завой, но Ериксон изненада своите конкуренти, като успя да поведе.

„Нямам думи – обясни Ериксон, който е седмият пилот, взел победа този сезон. – Видях Петер да повежда на старта и моят план бе да стоя зад него. После видях възможността да го изпреваря и го направих.“

Завършилият на втора позиция Петер Солберг пръв поздрави Ериксон за дебютната му победа.

„Много съм впечатлени от Кевин. Той спечели титлата на Швеция в рали кроса през миналата седмица, а сега триумфира и тук – обясни норвежецът. – Честно казано, тъжно ми е, че шампионатът за мен приключи.

„През целия сезон се борих за трета световна титла. Искам да благодаря на всички които работиха по колата, както и на моето семейство. Смятам че, Матиас си заслужи титлата.“

press%2f2016_11_ger_atmosphere_%28222%29

Адреас Бакеруд, Кевин Хансен и Йохан Кристоферсон затварят челната петица. Кристоферсон пристигна в Германия с математически шансове за титлата, но спукана гума на финала му попречи да запише по-добро класиране.

Шестата позиция е за съотборникът на Екстрьом, Топи Хейкинен. Точките които спечелиха за EKS подпомогнаха отбора в битката за титлата при конструкторите, разликата им с Team Peugeot-Hansen е от 17 точки преди последния кръг от шампионата.

Американецът Танер Фауст не успя да се класира за полуфиналите след проблеми с автомобила в събота. Себастиан Льоб не успя да премина полуфиналите и е на осма позиция в генералното класиране на състезанието.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.