21.05.2024

Микелсен: Решението на ФИА е юмрук в лицето ми

Бившият пилот на Фолксваген Андреас Микелсен заяви, че решението на ФИА да не позволи по-късната хомологация на VW Polo R WRC 2017 е „юмрук в лицето му“ и поставя тазгодишния му сезон под въпрос.

След решението на Volkswagen да напусне световния рали шампионат и преминаването на Себастиен Ожие в М-Спорт и Яри-Мати Латвала в Тойота, единственият шанс за Микелсен да се състезава с автомобил версия 2017, беше да участва с частна програма.

„Не знам какво повече можеше да направя, за да имам кола през този сезон – коментира Микелсен пред списание Autosport. – Почти през целия минал заемах второто място при пилотите и спечелих последното рали за сезона.

„Общо взето всичко, което можеше да се обърка, се обърка. Заедно с това, прекалено късното обявяване на напускането на Фолксваген също беше оаваще един юмрук в лицето ми.“

На рали „Монте Карло“ норвежецът участва с Skoda Fabia R5 и очаквано спечели състезанието в група WRC2. Въпреки това, Микелсен смята, че няма много смисъл да кара през новия сезон, освен ако не се състезава с WRC автомобил от новото поколение.

„Трябва да съм с кола версия 2017 – категоричен е норвежецът. –Мога да намеря финансиране, за да участвам с WRC автомобил от 2016, но ще излезе прекалено скъпо и ще мога да се боря едва за осмото място в отделните ралита. Казано честно, не си заслужава.

„За да съм честен, аз съм професионален пилот и не смятам, че трябва да си плащам, за да карам. Правил съм го преди и не смятам да го правя отново. Ако го направя, това ще покаже спорта в негативна светлина, а и смятам, че няма какво повече да доказвам.“

Тазгодишният сезон на Микелсен е почти обречен без сериозен бюджет, въпреки че норвежецът може да наеме автомобил от М-Спорт, за да участва в отделни състезания.

Едно е повече от сигурно и това е, че бившият пилот на Фолксваген ще бъде част от опознаването на всяко едно рали от календара, за да може да бъде в час с обстановката на всяко едно рали.

„Разполагам с възможността да разгледам как се справя всеки един отбор и мога да си изясня кое би било най-доброто място за мен за сезон 2018, когато възнамерявам да се върна и да се боря за световната титла“, заключи Андреас Микелсен.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.