21.06.2024

Може ли Формула 1 да загуби Монако?

Гран при на Монако по улиците на Монте Карло може да изпадне от календара на Формула 1 още за следващия сезон. Този слух звучи толкова невероятно, че едва ли някой ще му повярва, дори и възможността това да се случи е повече от реална.

Засега фактите сочат, че ако Монако ще запази мястото си във Формула 1, то това ще стане след много трудни преговори с Liberty Media.

Състезанието в Монако се радва на уникален статут сред другите надпревари – организаторите му не плащат такса, за да бъдат включени в календара, а десетилетия наред надпреварата се използва за емблема и символ на световния шампионат. И едно от първите неща, за които питат големите спонсори на отборите и пилотите е кои са най-добрите места за шефовете на съответната компания в Монако, които могат да получат срещу парите си.

Договорът на Гран при на Монако изтече, а според непотвърдена информация условията по обсъждания контракт не са приети от Liberty Media. Промоутърът на Формула 1 има възможност да притиска Автомобилния клуб на Монако с идеята, че на мястото на Монте Карло може да вкара в календара бъдещия старт в Маями.

Това обаче е твърде рискован ход, който може да нанесе много тежък удар на Формула 1 и подобно решение едва ли ще бъде прието лесно от отборите, да не говорим, че медиите и феновете ще го подложат на опустошителна критика.

В интерес на истината, историята помни подобни грешки, но по отношение на рали „Монте Карло”. От 2009 до 2011 г. включително ралито не беше част от WRC календара, веднага намери място в IRC и спомогна страшно много за утвърждаването на новия тогава шампионат, който вече не съществува. Естествено, за 2012-а тази грешка беше поправена и оттогава насам никой не повдига въпроса за това дали WRC може да съществува без рали „Монте Карло”. А изваждането на състезанието стана факт заради тогавашната политика на ФИА за ротация на състезанията, благодарение на която и рали „България” влезе еднократно в календара на WRC. Много скоро обаче ФИА се отказа от този подход при подреждането на сезона в световния рали шампионат.

Що се отнася до календара на Формула 1 за сезон 2022, оповестяването му засега е отложено, не се продават билети за състезанието в Монако догодина, но яснота ще има в рамките на следващите две седмици, когато трябва да се появи официална версия на календара за догодина.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.