27.05.2024

Накъде ще расте Формула 1?

Формула 1 планира рекордните 23 състезания за сезон 2021, но отсега е трудно да се каже колко от тях ще се проведат, както и дали няма да се наложи включването на „резервни писти”, както стана миналата година. Но новият шеф на спорта Стефано Доменикали гледа по-далеч в бъдещето и начерта географията на разширяването на световния шампионат.

И този процес не е труден за прогнозиране – Америка, Африка и Виетнам.

2021 ще бъде посветена на популяризирането на Формула 1 в Щатите – пазар, който е изключително важен за всички големи компании, участващи в световния шампионат, а скоро трябва да се разбере къде ще е второто състезание в САЩ. Защото вече е ясно, че втората надпревара там е въпрос на време.

Състезанието в Маями беше един от първите проекти на Liberty Media, но поредицата препятствия пред реализирането му вече отказват и най-сериозните фенове на тази надпревара. Работата по подготовката на състезанието във Флорида продължава, но никой не се ангажира с точни срокове.

„Преговорите с Маями продължават – потвърди Доменикали. – Но в Америка има и други варианти. Най-общо, можем да имаме две постоянни локации или състезания, които се редуват. Работата още продължава.”

Доменикали обясни, че вече е намерена и правилната комуникационна стратегия, която да засили интереса на феновете на моторните спортове в Щатите към Формула 1.

„Сега в Щатите има сериозен интерес към Формула 1, гарантирам ви – обясни бившият бос на Lamborghini. – Но не трябва постоянно да затрупваме американците с новини за Формула 1 или пък да ги бомбардираме с информация в седмицата преди старта в Остин и след това да настъпи пълно мълчание.

„Трябва да осигуряваме наистина важни новини, които да минават по правилните канали и това да се случва постоянно. Естествено, първоначалните инвестиции в такава политика са сериозни, но те ще се върнат многократно. Това е част от глобалната ни комуникационна кампания, която трябва да задвижим тази година.”

Доменикали потвърди още, че Формула 1 не е загубила интерес към Виетнам въпреки местните усложнения около състезанието там. Другите интересни дестинации за Формула 1 са в Африка – „в северната и южната част”, както поясни Доменикали. В южната фаворит е ЮАР – държава, която години наред беше част от календара, докато в северната предположенията са по-трудни, но най-вероятно става въпрос за Мароко, където моторните спортове изживяват бум в последните 15 години и където вече стъпи първо WTCC, а след това и WTCR.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.