21.06.2024

Намери ли Red Bull своя Барикело?

Победата на Серхио Перес в Баку може би сложи край на периода на адаптация на мексиканеца към новия за него автомобил и тим на Red Bull. Серхио спаси състезанието за Red Bull и се възползва по идеален начин от трудностите на Люис Хамилтън при последния рестарт.

Италианският журналист Лео Турини намери много интересна гледна точка към това колко важен ще е Перес за Red Bull и дори го сравни с най-успешния №2 в историята на Ferrari Рубенс Барикело.

„Разбрах, че ръководството на Red Bull не бърза да продължи договора на Серхио Перес, който изтича в края на тази година – написа Турини. – Тимът заложи на опитния мексиканец преди началото на сезона и така се отрече от едно от основните си правила – за Red Bull да карат само пилоти, които са израснали в програмата на компанията и тя е инвестирала много в тях. Себастиан Фетел е идеалният пример за това, че тази програма е успешна.

„Сега обаче с привличането на Перес шефовете на тима постъпиха правилно, а ситуацията, в която се оказа Серхио, много ми напомня на тази на Рубенс Барикело във Ferrari преди години.

„Разбира се, Макс Верстапен е фантастичен пилот. В Red Bull ценят много високо Макс и няма никакви съмнения, че точно Перес може да му осигури важна подкрепа в страхотната битка за световната титла срещу Хамилтън. В Баку отново видяхме това: когато Макс беше начело, точно Перес му пазеше гърба и държеше Люис зад себе си.

„Днес може би малцина помнят, но Барикело оказваше неоценима помощ на Михаел Шумахер, крадеше точки от съперниците му, като поне две от титлите на германеца се дължат и на тези усилия на бразилеца – през 2000 и 2003 година.

„През 2000 година на „Хокенхайм” видяхме много силно представяне на Рубенс, когато Михаел отпадна от битката след старта при инцидент с Джанкарло Физикела. А през 2003-а нещо подобно се случи на „Силвърстоун” и на „Сузука”.

„Само ще добавя, че Тото Волф редовно и напълно цинично използва Валтери Ботас като пречка за съперниците на Хамилтън.

„Не знам дали в Red Bull планират да използват Перес по този начин, но ако действат разумно, то тази година битката за титлата ще е съвсем различна от тези, които гледахме досега.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.