25.05.2024

Новата Fabia R5 идва в Португалия

Новата, подобрена версия на Skoda Fabia R5 ще дебютира в рали „Португалия” (30 май – 2 юни), 7-и кръг от световния шампионат. Skoda доминира в последните години в WRC2, а в Португалия новата кола ще подкарат световният шампион при пилотите в WRC2 Ян Копецки и съотборникът му Кале Рованпера.

Така конкуренцията в категорията WRC2 Pro ще е още по-сериозно за първото макадамово състезание в Европа, а две седмици по-рано ще е и дебютът на новия автомобил на чешка територия.

Копецки ще стартира с прясно хомологираната кола в рали „Чешки Крумлов” (17-18 май), а шефът на Skoda Motorsport Михал Храбанек обясни, че целта на компанията е да достави първите коли на клиентите през втората половина на годината.

„Целият проект върви по първоначалния ни план за лансирането на новата Fabia R5 – обясни Храбанек, въпреки че в края на миналата година се очакваше, че новият R5 автомобил ще получи хомологация от 1 октомври 2019, а не от 1 април. – Успешната хомологация на колата е вече факт, като новата Fabia R5 отговаря на всички стандарти на ФИА за безопасност.

„Сега сме концентрирани върху лансирането на новия автомобил и в същото време вече започваме работа по първите клиентски коли.”

Новата Fabia R5 ще е с по-мощна версия на 1,6-литровия турбо мотор, който използва актуалното поколение на рали боеца, заедно с това получава и нова маслена помпа, електрическа водна помпа и подобрена охладителна система. Към промените спадат и новата електроника, която управлява работата на двигателя, както и подсилването на каросерията на автомобила.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.