30.05.2024

Новият VW Polo WRC 2017 ще има хомологация

VW Motorsport планира да холомогира новия Polo R WRC 2017 – автомобилът, отговарящ на новите технически правила в световния рали шампионат, които влизат в сила за следващия сезон. Тази все още непотвърдена информация е интересно развитие на ситуацията около VW, тъй като германският автомобилен гигант обяви, че напуска световния рали шампионат в края на тази година, въпреки че новия автомобил се разработва от месец април насам.

Очаква се, колата да бъде заявена за хомологация пред ФИА в края на този месец, а документите да бъдат одобрени от световната автомобилна федерация в началото на януари.

Според новите правила, WRC автомобилите версия 2017 трябва да бъдат заявени от заводски отбор, така че засега няма яснота дали бъдещият хомологационен фиш няма да бъде последната страница в историята на VW Motorsport в световния шампионат или цялата рали програма на германската компания ще намери нов собственик.

Ако информацията за хомологацията на Polo WRC 2017 се потвърди, то феновете ще имат шанс да видят новия автомобил на VW срещу вече потвърдените нови коли на другите тимове: Ford Fiesta WRC, Citroen C3 WRC, Hyundai i20 WRC и Toyota Yaris WRC.

Преди дни се появи слух, че Red Bull може да откупи рали програмата на VW и да стартира във WRC със собствен тим. Компанията е основен спонсор на отбора в световния шампионат и се предполага, че част от рекламния бюджет за следващия сезон е вече усвоен от VW Motorsport за развитието на новата кола.

Не трябва да забравяме и следното – докато не бъде обявено официално нещо друго, 4-кратният световен шампион Себастиен Ожие и колегите му Яри-Мати Латвала и Андреас Микелсен имат действащи договори с тима на VW, воден от Свен Смеетс.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.