14.07.2024

Ньовил спечели в Аржентина с аванс от 0,7 секунди

Тиери Ньовил и Никола Жилсул спечелиха рали „Аржентина“  с аванс от 0,7 секунди след уникална битка в последния етап с Елфин Еванс и Даниел Барит. В историята на световния рали шампионата само две състезания са приключвали с по-малка разлика между първия и втория на финала.

В неделя пилотът на Хюндай разполагаше с три етапа, за да стопи изоставането си от 11,5 секунди. Атаката на Ньовил бе повече от сериозна, но проблеми с педала на спирачките за Еванс стопи разликата между тях на 0,6 секунди преди последния етап от състезанието – „Ел Кондор“.

На първата междинна контрола на „Ел Кондор“ Еванс водеше пред Ньовил с три секунди, но към края на етапа уелсецът „остърга“ своята Фиеста на влизане в един от металните мостове и това изигра ключов фактор за неговата концентрация.

„Да гледам отстрани беше най-лошият момент в живота ми- коментира Ньовил, който трябваше да чака Еванс да финишира, за да разбере дали печели ралито. –  Дадох всичко от себе си, гумите ми не бяха в най-доброто състояние понеже натисках много в предишните два етапа.“

Еванс, който водеше в събота с над минута коментира: „Разочарован съм, че изгубих след такава голяма преднина и след толкова много проблеми. Ударих се в мост и това може би направи разликата.

„Трудно е да осмисля случващото се, след като имах толкова голям аванс, но това е нещо с което трябва да се справя сам. Трябва да съм по-силен в следващия старт, за да мога отново да се боря за победата.“

Стратегията на От Танак в неделя му помогна да завърши на третото място с изоставане от 29,2 секунди. Себастиен Ожие затвори челната четворка, увеличавайки авансът си в шампионата с 16 точки. Французинът завърши ралито с изоставане от около минута спрямо съотборника си От Танак.

Яри-Мати Латвала бе най-близкият съперник на Еванс в началото на надпреварата, но финландецът пропадна в класирането, завършвайки на пета позиция. Хейдън Падън приключи последния ден с проблеми в сервото на неговият Хюндай i20 Coupe WRC, като така завърши на шеста позиция.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.