18.04.2024

Ньовил счупи каръка с победа в Корсика

Тиери Ньовил счупи каръка и записа своята първа победа за сезон 2017 в световния рали шампионат. Пилотът на Хюндай завърши рали „Корсика“ с преднина от 54.7 секунди пред Себастиен Ожие, който се пребори за второто място в последната отсечка на състезанието.

Ньовил е четвъртият различен победител в четирите изминали състезания от началото на годината. Белгиецът се възползва от отпадането на Крис Мийк заради повреда в двигателя в събота и успя да се пребори със Себастиен Ожие, който в неделя изпитваше проблеми с електрониката на своя Fiesta WRC.

„Чувството е невероятно – обясни Ньовил на финала. – Много искам да благодаря на отбора, които винаги са вярвали в мен и продължиха да вярват в мен след проблемите в Монте Карло и Швеция. Имах проблеми с темпото в първия ден от ралито и не бях много сигурен дали ще имам възможността да се боря за челото, но останахме близо до лидерите и обърнахме нещата в наша полза.“

Завършилият на втора позиция Себастиен Ожие увеличи преднината си в шампионата с 13 точки, след като в последния етап на ралито победи Дани Сордо с другият Hyundai i20 Coupe WRC, който се бе възползвал от проблемите на французина и в предишната отсечка излезе на втора позиция. В края на ралито двамата завършиха състезанието с разлика от 1.7 секунди в полза на Ожие, който стартира в последния етап на 2,5 секунди зад Сордо.

„Беше трудно рали, но подиум е по-добре от нищо – разясни Ожие. – Нямахме мощност, нито ръчна спирачка в последния етап, имахме много проблеми.“

Дани Сордо, който завърши надпреварата на третия позиция, бе преследван от Яри-Мати Латвала, но финландецът не успя да догони испанеца. Латвала завърши рали „Корсика“ на четвърта позиция с пасив от 13.6 секунди спрямо Сордо.

Но пък финландецът спечели друга битка – тази за четвъртото място срещу Крейг Брийн. Пилотът на Ситроен завърши ралито на пето място с изоставане от само 0.1 секунди зад Латвала, като направи сериозна заявка за сериозно присъствие в челото в близко бъдеще.

Хейдън Падън завърши рали „Корсика“ на шеста позиция, следван от победителя в WRC2 Андреас Микелсен, Тиму Сунинен, Стефан Саразен и Йоан Росел.

 

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.