12.06.2024

Нювил взе първия ден в Хърватия

Тиери Нювил с Hyundai завърши начело след първия ден на рали „Хърватия”, трети кръг от световния шампионат. Белгиецът има аванс от 7,7 секунди пред Себастиен Ожие и 8 секунди пред Елфин Еванс, и двамата с Toyota.

Първите 8 отсечки на рали „Хърватия” днес поднесоха очакваното от пилотите – различни и понякога много ниски нива на сцепление, много фракция, труден избор на гуми и страхотна атмосфера по отсечките, осигурена от многобройните фенове.

Състезанието стартира с отпадането на лидера в световния шампионат Кале Рованпера (Toyota). Той излетя от пътя на един бърз десен, където колата му разви сериозно недозавиване и той не успя да задържи траекторията си.

Първите минавания днес бяха при по-ниски температури и с влажни места заради валелия през нощта дъжд. За следобед вече имаше страшно много фракция, изкарана на асфалта и както каза Ожие, някои етапи са все едно част от макадамово рали.

Нювил спечели първата отсечка, след това взе само 4,9 секунди на Еванс във втория етап, който е дълъг 23,76 км, а Ожие остана на 5,7 секунди от Тиери.

Ожие спря серията на Нювил в третата отсечка, където го победи с 0,9 секунди, а двамата с Еванс си поделиха първото място. В четвъртия етап отново най-бърз беше Нювил, на 0,5 секунди пред Еванс и на 1 секунда пред Ожие.

Така за обедния сервиз Нювил имаше аванс от 7,3 секунди пред Еванс и 12,3 пред Ожие. Групата преследвачи на лидерите, водена от Ойт Танак (Hyundai), вече изоставаше – естонецът завърши първите 4 отсечки за деня на 25,3 секунди на лидера. На още 8,1 по-назад беше Крейг Брийн с другия Hyundai, а топ 6 допълни Адриен Фурмо в първото му състезание с Ford Fiesta WRC, на 11 секунди от ирландеца.

За вторите минавания картината стана още по-шарена – Танак взе петата отсечка, където победи с 1 секунда Нювил. В шестата Ожие изпревари Еванс с 0,3 секунди и взе етапа, а Нювил остана трети. В седмата отсечка дойде етапна победа №600 на французина в WRC, този път на 0,3 секунди пред Нювил. И последният етап за деня беше спечелен отново от Ожие, като той, Танак и Нювил се събраха в 1,4 секунди.

Тази оспорвана битка обяснява и малките разлики в края на деня – Нювил води на Ожие с 7,7 секунди, а на още 0,3 по-назад е Еванс, който отстъпи крачка назад при атаката на Себастиен.

Танак е 4-и (на 31,9 секунди). На 22,9 секунди от него е Брийн, а на още 19,9 по-назад е Фурмо.

Най-бърз сред RC2 автомобилите и лидер в WRC2 е Мадс Остберг. Той е на 7,8 секунди пред Николай Грязин, а трети върви Теему Сунинен на 44,7 секунди от руснака.

Класирането в края на първия ден на рали „Хърватия“ може да видите тук.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.