14.07.2024

Нювил и Брийн срещу половин Италия

Снимка: Amicorally

Заводските пилоти на Hyundai в световния рали шампионат Тиери Нювил и Крейг Брийн стартират днес в рали „Чоко”, първи кръг от италианския шампионат. 44-ото издание на асфалтовата класика включва 10 скоростни отсечки с обща дължина 93,42 км и започва днес със суперспециалния етап „Ил Чоко” (1,98 км), който стартира в 17:30 ч. българско време.

Останалите 9 отсечки са събрани в съботния ден, като началото им е в 9:19 ч наше време, а последната стартира в 17:31 ч българско време.

Схемата на ралито е сравнително семпла – 3 отсечки, които се карат по 3 пъти в събота. Става въпрос за етапите „Маса-Сасоросо” (6,9 км), „Кареджине” (14,9 км) и „Молазана” (8,68 км).

Спринтовият характер на ралито не позволява грешки, а разликите винаги са малки.

Начело на стартовия списък са победителите в последните две години – Андреа Грунола (2020 и шампион на Италия) и Джандоменико Басо (2019), а срещу италианския елит на асфалт ще се изправят и споменатите вече Нювил и Брийн, който карат Hyundai i20 R5 и са запазили номерата си от световния шампионат – 11 и 42.

Най-успешният пилот в историята на състезанието е Паоло Андреучи, който има 8 победи и общо 12 подиума тук, като тази година отново е на старт с №10 и Skoda Fabia Rally2 evo, като ветеранът е пилотът на MRF Tyres в Италия, но пък не е заявен с програма за италианския шампионат, така че най-вероятно ще стартира инцидентно пред годината. Списъкът на другите пилоти с най-много победи в „Чоко” също е впечатляващ: Джанфранко Кунико има 6, а Басо, Пиеро Лонги и Адартико Вудафиери са по 4. Андреучи има и най-много спечелени етапи в историята на ралито – 90, втори е Басо с 38, а Кунико има 28.

Иначе организаторите на рали „Чоко” не може да се оплачат от липса на интерес сред състезателите към тяхното състезание – 97 заявки, от които 37 екипажа са с R5 автомобили.

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Нювил взе първата отсечка – Autosport Bulgaria

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.