13.06.2024

Нювил разбърка италианския шампионат

Тиери Нювил спечели първия кръг от италианския рали шампионат – „Чоко”, като заводският пилот на Hyundai в WRC победи на финала с 22,7 секунди Стефано Албертини. За Нювил (снимка: ACI Sport) участието в изключително оспорвания италиански шампионат беше подготовка за рали „Хърватия” през април, но белгиецът се бори за победата от първия метър.

Нювил спечели първата отсечка в петък, а в събота още 5 от 9-те етапа, а по пътя към победата имаше скромни проблеми. Сутринта в събота се оплака от много кал, извадена на пътя, тъй като той и Мартин Видеге стартираха десети в етапите, а в 4-ата отсечка налетя на две кучета, но успя да ги избегне. В същия този етап Албертини, който в предишната отсечка беше излязъл начело, записа едва 11-о време и Нювил си върна първото място.

В събота сутринта начело на колоната беше и другият пилот на Hyundai Крейг Брийн, който обаче в петата отсечка спука предна дясна гума и след това излетя в едно дере, където финишира по таван. Миналата година Брийн спечели рали „Алба” от италианския шампионат, а преди две години стигна до подиума на „Чоко”, но със Skoda Fabia.

Крейг Брийн, снимка: Julien Pixelrallye

След като излезе начело Нювил започна да трупа аванс пред Албертини, който беше близо до него само при вторите минавания на трите съботни етапа.

Италианската легенда Джандоменико Басо спечели битката за третото място, която приключи драматично в последната отсечка. Басо има 4 победи в „Чоко”, три титли на Италия и две на Европа, но в събота сутринта започна с по-скромно темпо, като едва по обед получи шанс да се върне в челото.

Пред него за третото място се бореха Фабио Андолфи и Дамиано де Томазо, но Де Томазо катастрофира в предпоследната 9-ата отсечка, а в последния етап Басо успя да изпревари Андолфи. Преди последната отсечка Басо беше на 0,9 секунди от пилота в Junior WRC, спечели 10-я етап, а Андолфи записа едва 7-о време, на почти 10 секунди от него и остана 4-и.

Джандоменико Басо

Нювил не беше заявен за италианския шампионат, за разлика от Брийн, като пълните точки за победата взима Албертини, следван от Басо.

Защитата на титлата на Италия за миналогодишния победител в рали „Чоко” Андреа Грунола започна трудно със скъсана полуоска вчера сутринта и той кара така два етапа, като се смъкна до 26-ото място. До финала обаче Грунола успя да се върне на 10-ото място в генералното класиране.

Крайното класиране в рали „Чоко“ може да видите тук.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.