15.07.2024

Нювил ще иска помощ от съотборниците си

Лидерът в класирането в световния рали шампионат Тиери Нювил заяви, че „ще е страхотно” ако получи помощ, подобна на тази, която имаше за Себастиен Ожие в последното рали от календара – „Финландия”.

В най-бързото състезание за сезона от бокса на M-Sport дадоха нареждания на Елфин Еванс, а след това и на Теему Сунин да пропуснат напред Ожие и той стигна до 5-ото място, с 4 позиции по-напред от Нювил, който загуби много време в петък, тъй като стартира първи по етапите и трябваше да ги чисти за съперниците си.

От Hyundai обаче нямаше как да предложат същата помощ на Нювил, след като Андреас Микелсен катастрофира още в първия ден, а Хейдън Падън се оказа твърде бърз и твърде напред в класирането, за да може да улесни съотборника си.

Новозеландецът стигна до финала 4-и, на над 2 минути пред Нювил и ако от Hyundai бяха поискали от Хадън да върне газта, то това щеше да помогне на Ожие, който завърши зад Падън.

Във Финландия Себ намали аванса на Нювил с 6 точки, до 21, но пък белгиецът беше по-бърз от двамата в последния пауър стейдж, който носи допълнителни точки. Нювил завърши 4-и в тази отсечка и взе 2 точки, а Ожие остана 6-и и без точки, на 0,012 секунди от петото място в етапа.

„Ще е страхотно, ако мога да получа помощ – обясни Нювил преди началото на рали „Германия”. – Поне Крейг Брийн ми помогна във Финландия, като се класира между мен и Ожие в последната отсечка.

„Това е добре, като се има предвид битката, която водехме със Себ и помощта, която той получи в това рали. Той ограничи пораженията, а ние ще стартираме в Германия с аванс от 21 точки.

„M-Sport изпълниха стратегията си във Финландия. Ако не го бяха направили, Себ щеше да е 7-и на финала, а аз – 9-и. Но това е част от състезанията и няма проблем в това отношение, ако имаме възможност, ние също ще го направим.”

Твърдението на Нювил, че съотборниците му Hyundai ще му помагат, ако това се наложи, включително и с пропускане напред в класирането все още не е потвърдено от тима, но най-вероятно Мишел Нандан ще направи това в хода на рали „Германия” или още преди състезанието.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.