23.06.2024

Ожие: Ако завали сняг, може да взема титлата

6-кратният световен шампион Себастиен Ожие е на мнение, че ако рали „Монца” този уикенд се окаже толкова трудно, колкото всички очакват, то шансовете му за седма титла са повече от реални. Преди последния 7-и кръг в световния рали шампионат за сезон 2020 Ожие изостава на 14 точки от съотборника си Елфин Еванс, но последното състезание обещава много трудни отсечки и дори сняг.

Решаващи може да се окажат съботните отсечки, които са на север от Милано в посока Бергамо, които са в планините и където може да има сняг. Michelin вече обяви, че ще осигури зимни гуми на екипажите, за да са готови ако наистина завали сняг.

Според някои анализатори, дори е възможно част от етапите да бъдат заледени, а също така се очаква, че ще има доста участъци с мъгла, което наистина може да се отрази по интересен начин на хода на състезанието.

„Видях, че етапите са доста високо в планините и дори и да няма сняг, там може да има мъгла – обясни Ожие пред Dirtfish. – Определено, по това време на годината, условията по тези етапи са сложни, това е сигурно. Затова и вярвам, че шансовете ми за титлата остават реални. Ако спечеля, Елфин ще трябва да направи силно рали, за да сане шампион.”

Ожие, който наскоро потвърди, че остава за още една година в Toyota и WRC, декларира, че плановете му за рали „Монца” са пределно ясни.

„За мен целта е семпла – трябва да атакувам и да спечеля победата, няма възможност за сметки. Това е единственото, което мога да направя и ще видим дали ще е достатъчно или не”, допълни французинът.

„Честно казано, напрежението в битката за титлата не е върху мен, аз няма какво да губя – допълни Ожие. – Но ще се борим до последно. 2020 се оказа странна година, никога досега не съм карал в световния шампионат с толкова дълга пауза и толкова малко ралита. Но присъствието на рали „Монца” в самия край на шампионата е добре за спорта, тъй като иначе щеше да е съвсем странен край на шампионата.”

Пилотите на Hyundai Тиери Нювил и Ойт Танак, който е действащият световен шампион, са на 24 и 28 точки от Еванс и също имат шанс за титлата, макар и доста по-скромен.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.