27.05.2024

Ожие и М-Спорт най-бързи в шейкдауна на рали „Монте Карло“

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия започнаха своята съвместна работа с М-Спорт с първо време в шейкдауна на рали „Монте Карло“. Французинът стартира втори по трасето, като реши да заложи за първите две минавания на гуми с шипове. Така пилотът на М-Спорт успя да запише най-доброто си време още при първото си минаване по етапа, възползвайки се максимално от сравнително чистото трасе.

Ожие, който има три победи в последните три години в Монте Карло, записа с четири секунди по-добро време от това на бившия си съотборник Андреас Микелсен, който обаче се превърна в звездата на деня.

Норвежецът откри шейкдауна, като също като Ожие реши да заложи на гуми с шипове. В крайна сметка това му помогна да постигне второ време в генералното класиране зад волана на Шкода Фабия R5, с което нанесе тежък удар на амбициите колегите си в WRC2 за победа на рали „Монте Карло 2017″.

От Танак записа трето време и остана втори сред пилотите с WRC машини, като завърши 3,36-километровия шейкдаун с 1,9 секунди по-слаб резултат от този на Микелсен.  Яри-Мати Латвала загатна за темпото на Ярис WRC, като записа четвърто най-добро време със 7,1 секунди по-бавно от това на Себастиен Ожие.

Хейдън Падън, Дани Сордо, Юхо Ханинен и Тиери Ньовил затвориха челната осмица, докато Ерик Камили и Ян Копецки записаха девето и десето време в генералното, както и второ и трето в WRC2.

Разочароващо за всички фенове бе темпото на Елфин Еванс и това на пилотите на Ситроен, които изпаднаха от челната десетка. Екипът на шевроните реши да използва супер меката смес на асфалтовите гуми на Мишлен за първите две минавания, като така пилотите на Citroen си гарантираха място в дъното на класирането, но за сметка на това ще разполагат с повече гуми с шипове за самото състезание.

„След като резултатите от шейкдауна нямат пряко значение за самото рали, ние решихме да запазим гумите с шипове – коментира стратегията на отбора Ив Матон. – На пилотите не им беше никак лесно да се справят с тази задача, защото трябваше да карат по заледените секции без да повредят колите. Мисията ни е изпълнена и сме доволни от резултата.“

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.