23.07.2024

Ожие може да загуби второто място в рали „Мексико“

Световният рали шампион Себастиен Ожие е заплашен от дисквалификация от рали „Мексико“, след като техническите комисари на ФИА поискаха пълно изследване на скоростната кутия на неговия автомобил Форд Фиеста WRC.

Ожие завърши втори в рали „Мексико“ и в началото новината за техническата инспекция на колата му, както и на скоростната кутия се прие нормално, тъй като колите на първите трима задължително минават на преглед след финала.

Но малко по-късно дирекцията на ралито обяви, че скоростната кутия на автомобил с номер 1 (Ожие) ще бъде предоставена на ФИА за по-обстоен преглед.

От ФИА са потвърдили тази информация пред английското издание Autosport, като също така са разяснили че, кутията е била запечатана и ще бъде изпратена в Женева за обстоен преглед от техническият комисар на ФИА Жером Токет. От страна на М-Спорт или Себастиен Ожие все още няма коментар по случая.

Стюардите от рали „Мексико“ се очаква да получат становище от Токет преди старта на рали „Корсика“, като следователно ако има нередности, свързани с предавателната кутия на Ожие, то класирането на състезанието ще бъде променено, а той може да бъде наказан, включително и с дисквалификация.

Източник на Autosport заяви, че Жером ще преглежда за разминавания в отделните компоненти в кутията, като е възможно да се наложи да прегледа и други скоростни кутии за сравнение.

„Решението да се проведе това разследване е породено от липсата на време в Мексико, за да се прегледа напълно кутията или означава, че от отбора са се защитили доста остро и сега тяхната теза трябва да бъде подробно разгледана – коментира източникът на Autosport. – Що се отнася до наказанията, ако автомобилът не отговаря на правилата, те могат да варират от добавено наказателно време до дисквалификация.“

Ако Ожие бъде дисквалифициран, той ще загуби осемте точки аванс и ще изпадне на трета позиция зад Яри-Мати Латвала и От Танак след първите три ралита за годината.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.