16.06.2024

Ожие може да остане ако спечели титлата

7-кратният световен рали шампион Себастиен Ожие може да продължи да се състезава, стига да спечели 8-ата си световна титла тази година. Досега се смяташе, че Ожие със сигурност ще сложи край на кариерата си на финала на сезон 2021. Той самият на няколко пъти обясни, че това му решение не подлежи на промяна. Но сега е възможно да се случи такава.

Ожие беше решил да се оттегли в края на 2020 година, но в крайна сметка остана и за 2021-а. Обясни, че миналият сезон е бил „странен” и дори непълноценен, тъй като се проведоха много малко ралита.

В хода на този сезон Себ допусна първия компромис, заявявайки, че може да участва в някои ралита догодина, но отново отхвърли идеята да кара пълен сезон.

Още бившият шеф на Toyota Томи Макинен положи сериозни усилия да задържи Ожие и за сезон 2021 успя. Наследникът му Яри-Мати Латвала продължи тази политика, но досега нямаше официално потвърждение, че усилията на финландеца дават резултати.

Ожие вече обясни, че не се изкушава от идеята да гони рекордните 9 титли на сънародника му Себастиен Льоб. Ако обаче тази година вземе осмата си титла и има възможност да продължи за Toyota, дали пък няма да се пробва поне да изравни постижението на рали легендата? Ожие е на 37 години, а Льоб спечели последната си девета титла на 38 години през 2012 година.

Плановете на Ожие за край на кариерата се объркаха сериозно покрай провала на Citroen в WRC. Французинът подписа с тима в началото на 2019-а, договорът му беше за 2 сезона. Тогава той обяви, че това ще е последният му контракт с WRC. Но дойдоха драмите в хода на сезон 2019 и преди края на състезателната година Себ реши да си тръгне от френския тим, а от Citroen обявиха, че напускат спорта. После обаче дойде бързата договорка с Томи Макинен и в началото на 2020-а Ожие беше представен като част от изцяло новата пилотска линия на Toyota. И спечели по впечатляващ начин битката за титлата срещу съотборника си Елфин Еванс в последното рали за годината „Монца”.

Засега информацията за бъдещето на Ожие остава непотвърдена. Според Dirtfish французинът вече разговаря с големите шефове на Toyota, не само с Латвала. Основният преговарящ с него е големият бос на автомобилния гигант Акио Тойода, като темите не са само за нов договор на Себ за сезон 2022, но и бъдещата му роля в моторспорт активностите на компанията, включително Льо Ман и рали „Дакар”.

Тази седмица Ожие ще стартира в рали „Сардиния”, пети кръг от сезон 2021 в WRC, като тези дни участва в описването на отсечките. Но бъдете сигурни, че съвсем скоро ще трябва да отговори на въпроса дали ще остане и догодина и докъде са стигнали преговорите му с Toyota :)))

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.