16.06.2024

Ожие описва „лудата” си победа в Хърватия

Вчера Себастиен Ожие спечели рали „Хърватия”, въпреки че в началото на последния решителен ден изглеждаше, че ще загуби това състезание. Сутринта на път за първата отсечка Ожие се удари с местен шофьор в Загреб, щеше да сгази един полицай докато напускаше мястото на катастрофата и кара с пострадала дясна врата на колата. Отделно от това съотборникът му в Toyota Елфин Еванс го победи в първата неделна отсечка и стопи аванса му на 4,2 секунди. След това го би и във втората, вече със 7 секунди, за да го свали от върха на класирането. В третия неделен етап Еванс пак беше по-бърз от Ожие и добави 1,1 секунди към аванса си, който стана 3,9 секунди. В последната отсечка на ралито обаче Ожие взе първото място, като беше по-бърз с 4,7 секунди от Еванс и грабна победата в състезанието с аванс от 0,6 секунди.

Как Себастиен Ожие би описал цялата тази история със собствени думи?

„Този уикенд се оказа много емоционален, възходи и спадове и не очаквах да спечелим ралито след всичко, което се случи – обясни Ожие след финала. – Съжалявам за Елфин, той кара много силно през целия уикенд, но не мисля, че му откраднахме победата. Спечелихме си я.

„Ние също бяхме бързи през уикенда, но имахме дребни проблеми, които леко ни забавиха. На финала най-важното е, че донесохме двойна победа на Toyota. След катастрофата в неделя сутрин все още малко ме боли гърбът.

„За инцидента – искахме да спрем вдясно, но в дясната лента вървеше друга кола, която дойде много бързо. Не я видях и тя ни удари във вратата. Беше истинска лудост. Веднага след това проверихме дали шофьорът на другата кола е добре, беше невредим.

„Но беше в шок. Обясних му каква е ситуацията и исках да му оставим нашите контакти, като му казах: „Не се притеснявай, ние ще оправим всичко, може би след ралито, защото сега гоним график. Беше трудно с езиковата бариера, но дойде тим мениджърът ни и нещата се оправиха.

„За последната отсечка – в пауър стейджа атакувахме на максимум. Може би не бях на 100 процента отдаден на карането, тъй като инцидентът от сутринта ме притесняваше. Може би и колата ни не беше на 100 процента в неделните отсечки. В предпоследния етап натиснах много силно, дълъг е 25 километра и се надявах, че там ще направим разлика. Смятах, че ако не вземем предпоследния етап, битката приключва. Но последната отсечка се оказа наистина луда.

„Последната отсечка в Хърватия е от тези, в които може да се направи разлика и там е възможно абсолютно всичко. При първото минаване обаче Елфин постигна невероятно време там. Трябваше да атакуваме на финала, тъй като планът ни беше поне да запазим второто място, а след края това се оказа хубава изненада, тъй като взехме победата.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.